Intră acum și în grupul de
Strategia de privatizare a societăţii de termoficare a municipiului Suceava, Termica SA, va trebui discutată „cu condiţiile UE pe masă”, a declarat luni, vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, care a arătat că vor trebui efectuate investiţii în tehnologie cu soluţii ecologice. Potrivit consilierului municipal al PSD, discuţiile privind situaţia Termica SA vor trebui să înceapă cu prezentarea adevărului termoficării municipiului Suceava, arătând că centrala electro-termică are tehnologia anilor ’80, că investiţiile minime în modernizare se ridică la peste 50 de milioane de euro, că centrala funcţionează la 38,71 la sută din capacitate şi că pierderile energetice sunt de 40 la sută. Donţu a arătat că preţul maxim al gigacaloriei nu va trebui să depăşească 40 de euro, care să includă şi subvenţia şi că vor trebui menţinute locurile de muncă.
„Va trebui să discutăm cu condiţiile UE pe masă”, a spus viceliderul PSD Suceava, arătând că vor trebui aplicate soluţii ecologice, în condiţiile în care Termica SA are program de conformare stabilit prin Acordul de aderare. Donţu a mai ţinut să sublinieze că investiţiile care urmează să fie realizate în tehnologie trebuie să ţină cont că centrala este de cogenerare, producând energie electrică şi termică.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat recent că doreşte ca în luna februarie, Consiliul Local Suceava să înceapă discuţiile privind strategia de privatizare a Termica SA, astfel încât până în luna mai să fie adoptată o decizie privind o potenţială privatizare. Totodată, Ion Lungu a precizat că dacă nu se va realiza privatizarea Termica SA, ia în calcul chiar intrarea în conservare a centralei electro-termice şi redeschiderea fostei instalaţii de producere a energiei termice care poate asigura apa caldă şi încălzirea pentru locuitorii municipiului.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie 2008, de principiu, privatizarea serviciului de termoficare al municipalităţii. Astfel, s-a admis realizarea a două caiete de sarcini în vederea privatizării Termica SA, unul privind vânzarea de acţiuni şi un altul de vânzare de active, dar şi o evaluare de piaţă a societăţii de termoficare. Potrivit edilului-şef sucevean, Termica SA este una din cele mai atractive societăţi din domeniu, dar municipalitatea doreşte ca privatizarea să aibă ca rezultat o politică de protecţie socială pentru angajaţii unităţii, de menţinere a Contractului colectiv de muncă şi un preţ suportabil pentru suceveni pentru gigacalorie.
Intră acum și în grupul de