Intră acum și în grupul de
Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, a constatat că subiectele abordate în precampania pentru alegerile europarlamentare în județul Suceava nu au legătură cu Agenda Europeană a României, ci doar cu teme locale, despre asfaltări de drumuri sau magistrala de gaz spre Vatra Dornei.
Sinescu a arătat într-o analiză pe pagina sa de socializare că au debutat doi ani electorali pentru România, iar prima bătălie politică bate la uşă, respectiv alegerile pentru Parlamentul European.
El explică în analiză că acest tip de alegeri nu a reprezentat pentru români o zonă de interes specială, iar prezenţa la vot la alegerile orgnizate începând cu anul 2007 şi până astăzi, confirmă acest lucru pentru că în jur de 30% din români şi-au exprimat opţiunea de vot, la scrutinele organizate, ceea ce este extrem de puţin, faţă de ce ar fi trebuit să reprezinte aceste alegeri.
Fostul prefect adaugă că acum România trimite la Bruxelles 32 de parlamentari în loc de 33 pentru că Marea Britanie e „în joc de glezne” faţă de Uniunea Europeană urmând a organiza alegeri europarlamentare, cu toate că pe agenda lor există Planul BREXIT, iar concretizarea ieşirii din Uniune va fi realizată cel mai probabil, ulterior, până la sfârşitul anului.
„În România suntem în plină precampanie electorală, chestiune pe care am inventat-o noi românii, pentru că efectiv, campania debutează pe 27 aprilie. Mesajele politice curg atât din zona de stânga cât şi din cea de dreapta şi mă întreb dacă acestea sunt ancorate în realitatea europeană în care ne situăm de la 1 ianuarie 2007 şi totodată, dacă acestea sunt conform aşteptărilor noastre”, arată Sinescu.
El este dezamăgit că temele interne reprezintă, din păcate, subiectele livrate populaţiei, fie că este vorba de mesaje transmise de la centru cât şi de cele din teritoriu.
Astfel, la nivel național polemicile politice de campanie se învârt în prezent în jurul subiectului justiţie, iar rest cam nimic și că, mai mult, se va organiza şi un referendum cu aceeaşi temă, care nu poate face decât îndepărtarea de tema principală care o reprezintă alegerile europarlamentare.
„La nivel judeţean, fierberea este în jurul unor subiecte locale, precum conducta de gaz spre Vatra Dornei, asfaltarea drumurilor şi a străzilor sau diverse finanţări locale, care de fapt, toate, nu reprezintă decât situaţii de NORMALITATE. Se încearcă inducerea ideii că toate aceste subiecte ar reprezenta posibile realizări excepţionale, când de fapt ele reprezintă doar situaţii care trebuie rezolvate conform fişei postului, iar impotenţa administrativă născută din lipsa de viziune şi de strategie, transformă subiecte locale în subiecte de campanie pentru alegerile europarlamentare”, a apreciat Sinescu.
El consideră crede că aşteptările românilor faţă de aceste alegeri sunt cu totul altele şi ar trebui să se aducă în discuţie o AGENDĂ EUROPEANĂ a României, care din păcate, până în prezent, nu există.
Sinescu arată că ar fi interesant de aflat care este poziţia competitorilor electorali faţă de situaţia incertă a românilor care muncesc în prezent în Marea Britanie, prin prisma situaţiei creată de BREXIT.
„Un alt subiect care mă aşteptam să fie abordat este cel al migraţiei populaţiei din Siria către Europa. Să nu uităm ca vorbim de cel mai mare exod al unei populaţii pe timp de război ce numără peste 7 milioane de oameni, iar din România au plecat tot către Europa 4 milioane de români şi reprezintă cel mai mare exod pe timp de pace. Este populaţia României pregătită să accepte naturalizarea populaţiei din altă ţară, cu o altă cultură, cu alte obiceiuri, cu diferenţe extrem de mari pe toate planurile?”, mai arată fostul prefect.
Potrivit acestuia, un alt subiect de interes îl reprezintă dublul standard al alimentelor comercializate în vestul şi estul Europei și dacă se mai acceptă în continuare această situaţie.
Totodată, el consideră că un alt subiect abordat de ceva timp la nivel European îl reprezintă o Europă cu două viteze, în care țările din est să aibă un ritm mai lent şi bineînţeles, o finanţare mai scăzută faţă de cele din vest.
„Ca să avem o agricultură performantă şi competitivă, mă aşteptam să văd exprimată poziţia competitorilor electorali faţă de dublu standard din agricultură, mai exact subvenţia pe hectar în România este de140 euro, iar în vest aproximativ 450 euro. Cum poate fermierul român să producă la aceleaşi preţuri şi la aceiaşi calitate ca ceilalţi fermieri din Europa?”, a întrebat Sinescu.
El mai arată că o altă temă extrem de importantă o consider a fi, situaţia Moldovei de peste Prut, modul în care ar putea fi sprijinită să facă pasul spre Europa, dar că se asemenea nu trebuie uitată Ucraina, ţară de care România este legată prin românii din Nordul Bucovina şi prin cei 650 km de frontieră comună și ce poate facem pentru ei.
„Acestea, apreciez că sunt doar câteva dintre temele importante, europene, la care poate ar trebui să primim răspunsuri de la competitorii electorali, dar care, până în prezent nu au fost abordate”, a arătat Sinescu care și-a exprimat încrederea că, totuşi, în campania electorală vor fi discutate şi teme europene.(T.B.)
Intră acum și în grupul de