Intră acum și în grupul de
Vicepreședintele ALDE deputatul de Suceava Alexandru Băișanu a anunțat, joi, că a inițiat un proiect de lege prin care să soluționeze problema datoriilor pe care 61 de localități sucevene le au pentru creditul de 86,3 milioane de euro luat pentru implementarea proiectului ”Suceava-Utilități și Mediu la standarde europene”.
Băișanu a spus că prin această le se vor prelua la bugetul de stat datoriile aferente implementării “Programului Utilități și Mediu la standarde europene” în județul Suceava.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, achitarea obligațiilor financiare aferente contractului de credit dintre Consiliul Județean Suceava împreună cu ceilalți 61 de împrumutați (UAT-uri) din același județ și Deutsche Bank A.G. Londra, din anul 2004, se efectuează de către Ministerul Finanțelor Publice, garantul împrumutului extern potrivit legii”, se arată în primul articol al legii.
Totodată, prin aceeași lege se abrogă articolul XII din OUG 114/2009 care arată că ratele și dobânzile aferente creditului se plătesc din surse locale sau transferuri de la bugetul de stat.
Băișanu a explicat că, în acest moment, în județul Suceava, există o situație excepțională pentru că 61 de localități din județ riscă să ajunga în blocaj financiar și administrativ și că nici nu pot accesa fonduri europene, ceea ce condamnă mai mult decât jumătate din județul Suceava la subdezvoltare.
El arată că împrumutul contractat de Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 61 de localități este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice și că este luat în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat.
Băișanu a menționat că prin proiect au fost construite 101,4 kilometri de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune cu suma de 11.473.892 euro, conducte care au predate cu titlu gratuit Societății Naționale de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Mediaș.
„Proiectul a fost gândit prost de la bun început, el fiind doar o frumoasă utopie. Garantarea de către stat a acestei utopii din dorința conducerii Consiliului Județean de la acea vreme atrage de la sine și obligativitatea statului fie de a duce la sfârșit acest proiect (etapă deja pierdută), fie asumarea plății integrale a împrumutului datorat băncii Deutsche Bank A.G. Londra, fără a mai atrage responsabilitatea plății de la cele 61 de localități, care au fost angrenate politic în acest proiect fără finalitate”, a spus deputatul ALDE.
El a atras atenția că la vremea respectivă, în 2004, Guvernul a girat împrumutul pentru conductele de gaz natural deși știa că legislația stabilea că aceste conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, iar construcția și explorarea lor era în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport Gaze Naturale “Transgaz” S.A. Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.
Alexandru Băișanu a mai declarat că speră că proiectul de lege va găsi susținători indiferent de doctrina politică, mai ales că localitățile împrumutate nu beneficiază de gazul natural promis, iar primăriile plătesc pentru nimic sume exorbitante care vor duce la falimentul acestora. (T.B.)
Intră acum și în grupul de