Intră acum și în grupul de
Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, arată într-o interpelare adresată ministrului de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, că Guvernul a estimat o creștere de 4,36 % a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi trebuit repartizate localităților, dar că a înregistrat o scădere de 11% și îl întreabă pe acesta dacă va compensa pierderilelocalităților cu transferuri de bani din cota de TVA.
Astfel, deputatul liberal sucevean arată că potrivit art.6 din Legea nr.50/2019 a bugetului de stat pentru anul 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se repartizează, începând cu luna următoare a publicării în Monitorul Oficial al României a Legii bugetului de stat: a) 15% la bugetul local al judeţului; b) 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 17,5% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor; 7,5% se repartizează în mod egal judeţelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean.
„Această pretinsă ”generozitate” a Guvernului a fost sterilizată de competențele suplimentare puse de domnia voastră, prin Legea bugetului, pe umerii administrațiilor publice locale: finanțarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare”, menționează Bălan.
Parlamentarul sucevean adaugă că analizând în detaliu atât Legea bugetului de stat pentru anul 2019, cât și execuția bugetară în primele patru luni a constatat că în anul 2019, Guvernul a estimat o creștere cu 4,36% a veniturilor din impozitul pe venit care ar fi urmat să se distribuie, potrivit art.6 către UAT-uri, dar că în primele 4 luni din anul 2019, impozitul pe venit colectat a fost mai mic cu 11%, rezultând venituri mai mici pentru UAT-uri cu cca. 900 milioane lei.
În contextul în care majoritatea serviciilor publice sunt furnizate de către administrațiile locale – de la burse pentru elevi, investiții de interes local și până la asistența persoanelor cu handicap, Ioan Bălan cere ministrului să spună dacă în condițiile repartizării unor sume mai mici către UAT-uri din impozitul pe venit, va compensa sumele lipsă printr-un transfer superior de resurse prin sume defalcate din TVA.
El mai cere ministrului să prezinte și cum va afecta situația nefavorabilă a bugetelor locale ritmul investițiilor de interes local programate în anul 2019.
„În condițiile în care nu numai administrațiile locale au un deficit puternic de finanțare, ci și Bugetul asigurărilor sociale de stat (-1,75 miliarde lei) și Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (-1,6 miliarde lei) vă solicit să precizați cum veți compesa aceste deficite”, mai cere deputatul liberal sucevean. (T.B.)
Intră acum și în grupul de