Intră acum și în grupul de
Președintele Ligii aleșilor locali PNL din România și președinte al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, la adunarea regională PNL pentru regiunea nord-est că proiectul României normale înseamnă instituții care să funcționeze după reguli clare, revenirea la scara firească de valori, bugetare transparentă și descentralizare.
Adunarea regională PNL s-a desfășurat, la Iași, în prezența președintelui Klaus Iohannis, dar și a liderilor PNL Ludovic Orban și Rareș Bogdan.
În discursul său, președintele Gheorghe Flutur a spus că o Românie normală înseamnă instituții ale statului care să funcționeze după reguli clare și să ofere siguranță și protecție cetățeanului cinstit.
„O Românie normală înseamnă ca puterile statului să aibă reguli de funcționare și să fie respectate reciproc chiar dacă va fi nevoie să modificăm Constituția. O Românie normală înseamnă reglementarea statutului alesului și a numitului în funcții. Vedeți la epoca PSD care a inversat scara de valori: numitul este mai puternic decât alesul. Este o realitate cruntă pe care o vedem astăzi. O Românie normală înseamnă un buget transparent, inteligent și echilibrat făcut, cu cheltuieli de dezvoltare în primul rând”, a declarat Flutur.
El a spus că bugetul nu trebuie făcut târziu și nici să nu fie asumat așa cum nu și l-a asumat premierul Viorica Dăncilă, sau, mai rău, ministrul Finanțelor Publice spune că dacă moțiunea va trece nu închide nimeni bugetul pentru 2020.
„La ce găuri, ce nenoriciri sunt acolo cred că la asta s-a referit. Să înțelegem mesajul și să nu-i lăsăm să facă alte găuri și dezechilibre în această țară”, a spus Flutur.
El a mai arătat că e nevoie de predictibilitate pentru ca de exemplu, acum nu se știe cât va fi salariul minim în domeniul construcțiilor în 2020 pentru că actualul salariu minim a fost stabilit doar pentru anul 2019.
„Cine își face un buget în construcții pentru 2020 nu știe ce are de făcut, lucrază în ceață. E toamnă și eu îi înțeleg că așteaptă ceața”, a spus Flutur.
El a menționat că mai există 1,4 miliarde de lei pe care Guvernul trebuia să-i împartă la rectificare, dar că banii nu au fost împărțiți.
„Eu am o experiență tristă la Suceava. Vin noaptea, la cabane în munte, să împartă pentru primarii lor. Au împărțit România în două”, a spus Flutur.
El a mai avertizat că autoritățile locale nici nu au fost lăsate să cheltuiască banii pentru că acum sunt amenințate de Guvern că vor lua excedentele bugetare care au fost create tot din cauza deciziilor guvernamentale.
„Ăsta este cinism. Nu se poate așa ceva”, a spus Flutur.
El a mai vorbit de necesitatea descentralizării pentru că s-au făcut prea puțini pași în această direcție.
„Am încredere în președintele Klaus Iohannis care a fost și primar și a făcut din Sibiu un oraș cu care ne mândrim. Nu vom putea să ne dezvoltăm dacă vom merge în continuare la București ca să ni se aprobe schimbarea unui acoperiș la o școală sau la un cămin cultural. E prea mult centralism. Acolo unde s-a descentralizat și vă invit la Suceava să vedeți un spital județean modern unde am alocat 60 de milioane de euro în ultimii ani și este un spital cu care se mândrește toată lumea”, a spus Flutur.
El a subliniat că s-a implicat în administrația locală pentru a fi beneficiar al descentralizării.
În ceea ce privește politica externă, Gheorghe Flutur a spus că mulțumește președintelui Klaus Iohannis pentru că a sprijinit Republica Moldova pentru drumul european și nu a intrat în jocuri politice.
Totodată, în ceea ce privește situația românilor din Ucraina, președintele Iohannis a fost aproape de aceasta, iar atunci când s-a greșit cu legea privind învățmântul în limbile minorităților a refuzat să mai facă o vizită anunțată la Kiev ca semn de protest.
„Noi putem face o Românie normală în patru pași. Primul a fost făcut la europarlamentare, cu un scor care situează PNL pe primul loc și e foarte important semnalul populației. Al doilea pas și cel mai important, este cel care urmează peste cinci săptămâni, respectiv alegerile prezidențiale care vor asigura drumul european al României și echilibrul. Trebuie să ne înhămăm și la următorii doi pași: alegeri locale cu oameni competenți în administrațiile locale și alegerile parlamentare care să dea o majoritate pro europeană. Aceasta este proiectul unei Românii normale.Contați pe noi, pe Bucovina și pe Moldova!”, a transmis Gheorghe Flutur. (T.B.)
Intră acum și în grupul de