Cătălin Nechifor: Nu am susținut înființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, dar desființarea lui prin abrogarea OUG 114/2018 în totalitate va genera probleme majore cu primăriile care au semnat deja contracte. El îi recomandă premierului Ludovic Orban să preia aceste proiecte la finanțare prin PNDL


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, consideră că statul român se va trezi peste noapte cu sute de procese și va trebui să plătească sume mari de bani, în situația în care, așa cum de altfel a anunțat premierul Ludovic Orban, se va abroga în integralitate OUG 114/2018, iar, pe cale de consecință, se va desființa și Fondul de Dezvoltare și Investiții.

El menționează că a criticat la momentul potrivit inventarea acestui instrument de finanțare a unor proiecte de dezvoltare pentru primării.

E limpede că s-a dorit o nouă formulă pentru a subordona primarii față de puterea centrală, doar că, așa cum s-a întâmplat în cazul multor tentative din trecut, acest lucru nu-i folositor pentru cei care l-au gândit, ci pentru cei care l-au moștenit”, a spus deputatul Pro România.

El a explicat că sunt multe alte instrumente de finanțare chiar și nerambursabile pentru că FDI acordă împrumuturi în fapt localităților, rambursabile în termen de 20 de ani, făcând referire la PNDL și mai ales la fondurile europene din cadrul financiar multi anual 2014 – 2020, pe care România le-a utilizat în proporție de 28% până în prezent, iar din 2021 nu se mai pot face contracte în actualul cadru financiar.

„Dar asta nu înseamnă că obligațiile asumate nu trebuie respectate. Iar în situația de față lucrurile sunt simple, primarii au semnat proiecte, în calitate de beneficiari, împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, ca finanțator, entitate aflată în subordinea guvernului. Iar la articolul 3, aliniatul b) din contractul cadru scrie negru pe alb: Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză trebuie „să asigure, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului, sumele necesare în conformitate cu prevederile legale şi ale prezentului contract de finanțare.””, a menționat Cătălin Nechifor.

El consideră că dacă Guvernul PNL Ludovic Orban desființează acest instrument prin abrogarea OUG 114/2018, primarii care au semnat contractele și care au și angajat firme de construcții pentru realizarea obiectivelor vor fi, nu doar îndreptățiți, dar și obligați, să acționeze în judecată guvernul, pentru că nu vor avea capacitatea financiară să susțină implementarea proiectelor.

Pe cale de consecință, solicit premierului Orban să analizeze foarte atent această situație, cred că este obligatoriu verificarea contractelor semnate dacă respectă toate aspectele de legalitate și condițiile specifice ce decurg din prevederile OUG 114/2018, dar în situația în care primăriile au semnat cu buna credință este obligatoriu identificarea celei mai bune soluții, inclusiv preluarea la PNDL, pentru a putea asigura atât buna funcționare, cât și buna execuție a proiectelor care se dovedesc într-adevăr că sunt de dezvoltare locală durabilă”, a conchis Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de