Intră acum și în grupul de
Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, a cerut Curţii de Conturi să verifice câte studii de fezabilitate au fost plătite de autorităţile locale din ţară şi câte dintre acestea au condus la proiecte finanţate din bani europeni. El a arătat că aceste studii nu stau nici măcar la baza întocmirii proiectului tehnic, astfel încât soluţia iniţială, pentru care s-au plătit bani, este aproape radical schimbată. „Soluţia e schimbată în complicitate cu autoritatea contractantă şi constructorul desemnat”, a spus Onofrei.
Potrivit parlamentarului sucevean, în prezent, la autorităţile publice locale din toată ţara sunt zeci de mii de studii de fezabilitate pe care s-au cheltuit sute de milioane de euro şi care sunt neutilizabile. „Studiile de fezabilitate sunt plătite din banii autorităţii publice locale nefiind cheltuială eligibilă. Autorităţile locale au înfiinţat un mecanism foarte eficient de cheltuire iresponsabilă a banului public”, a spus Onofrei, arătând că foarte multe primării se laudă că au întocmite proiecte în vederea finanţării din fonduri europene, dar în realitate acestea au doar studii de fezabilitate.
El a explicat că majoritatea studiilor sunt făcute de câteva firme, unele dintre studii fiind identice, firma schimbând doar beneficiarul şi numele proiectului.
În opinia lui Onofrei, pentru a fi încurajat profesionalismul în elaborarea proiectelor cu finanţare europeană şi eliminarea risipei fondurilor publice va trebui ca studiul de fezabilitate pentru un proiect să fie scos la licitaţie, la pachet cu desemnarea firmei de consultanţă şi de elaborare a proiectului tehnic urmând să fie achitat doar dacă proiectul este eligibil şi are finanţare. „Astfel vor fi eliminate firmele căpuşă ce au relaţii în administraţia publică şi vor fi încurajate firmele serioase”, a apreciat senatorul PD-L. „Acum, studiile de fezabilitate, pe care se cheltuie destul de mulţi bani, sunt în mare parte nişte foi mâzgâlite ce zac în sertare”, a afirmat parlamentarul sucevean.
Totodată, el a spus că se documentează în prezent pentru a găsi „veriga lipsă” din lanţul legislativ care permite acum o asemenea risipă de fonduri. „Legislaţia neclară este sursă principală de corupţie”, a spus senatorul PD-L, care consideră că prin organizarea unei singure licitaţii în urma căreia să fie desemnat consultantul, firma ce elaborează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic va permite scurtarea timpilor până la execuţia proiectului. „Este o formă de a face curăţenie în domeniu pentru consultanţă şi proiectare”, a conchis Orest Onofrei.
Intră acum și în grupul de