Intră acum și în grupul de
Alegerile pentru stabilirea şefului organizaţiei judeţene a PNL Suceava, care vor avea loc sâmbătă, în sala mare a Casei Culturii din municipiul reşedinţă de judeţ, vor desemna primul preşedinte ales după „marea emigrare” din PNL, care a avut loc în două etape, în ambele plecând liderul judeţean.
Prima decapitare a avut loc în toamna anului 2007 când liderul incontestabil al PNL, şi omul care a refăcut partidul din temelii, Gheorghe Flutur, a plecat cu o parte importantă din oamenii strânşi în jurul său şi au format PLD.
A doua mare lovitură pentru partid a fost când primarul Sucevei, Ion Lungu, a plecat şi a reîntregit echipa lui Gheorghe Flutur, în primăvara lui 2008. De atunci, rezultatele PNL au fost mediocre şi doar inerţia politică şi faptul că partidul era la guvernare au făcut ca lucrurile să nu degenereze. PNL, în ciuda loviturilor succesive, care ar fi înmormântat definitiv alte formaţiuni, a fost în stare să rămână o forţă şi să câştige primari în oraşele importante ale judeţului, prin Marius Ursaciuc (Gura Humorului), Constantin Gabriel Şerban (Câmpulung Moldovenesc), Ioan Moraru (Vatra Dornei) şi Adrian Popoiu (Siret) şi să-şi adjudece în mai multe comune postul de edil-şef.
Sâmbătă, pe 5 septembrie, la Suceava, peste 500 de delegaţi vor trebui să aleagă între două persoane: Alexandru Băişanu- profesor universitar, fost prefect al judeţului şi Ioan Pavăl, primar din Dumbrăveni. Cei doi sunt oarecum noi pe panoplia de personalităţi ale partidului şi par a veni într-o confruntare care a scindat partidul în două tabere, ambele având ca notă dominantă de reproşar celeilalte tabere faptul că doreşte să vândă partidul, mai devreme sau mai târziu, lui Gheorghe Flutur.
Cine cu cine se bate în realitate?
În primă fază, s-a duelat crunt cu actualul preşedinte al organizaţiei municipale, Mihai Aurel Steiciuc, fiind în cele din urmă învins de acesta. Mihai Steciuc nu a dorit iniţial să candideze însă echipa formată în jurul său l-a convins că Băişanu nu este soluţia cea mai bună pentru partid, motiv pentru care a acceptat duelul şi postul de preşedinte. Steiciuc nu „moare de foame”, are propriile afaceri destul de banoase şi niciodată, de când face politică, nu a stat la mila statului român, pe post de bugetar. De altfel, pentru Mihai Steiciuc, Alexandru Băişanu nu este chiar o necunscută în sensul că a mai avut meciuri serioase cu acesta la puţină vreme după ce l-a racolat în ApR, partid pe care Steiciuc l-a condus în perioada 1999-2000. De atunci ştie cu cine are de a face şi mai ales ce a crescut la „sânul” său politic.
Drumurile celor doi s-au despărţit, Steciuc venind la PNL, iar Băişanu trecând la PUR, partid cu care în primăvara lui 2004 a făcut efectiv senzaţie în Suceava, câştigând 18 % din voturi, posturi de consilieri locali şi obţinând în cele din urmă fotoliul de subprefect al judeţului Suceava. Negocierile ulterioare şi mişcările pe care Gheorghe Flutur le-a făcut la nivel central cu PLD l-au condus pe Băişanu în postura de nou lider al PNL.
Ioan Pavăl nu are un CV politic foarte interesant în sensul că nu s-a făcut cunoscut în lumea PNL a judeţului Suceava decât după ce a câştigat primăria din Dumbrăveni. Pavăl a negociat iniţial cu Alexandru Băişanu pentru postul de prim-vicepreşedinte, după care, „îmbiat” şi susţinut de doi dintre adversarii declaraţi ai lui Băişanu, Mihai Steiciuc şi senatorul Tiberiu Prodan, a început să creadă că poate şi chiar se impune să câştige preşedinţia organizaţiei. Ar fi pentru prima dată în istoria PNL Suceava când partidul e condus de un primar din zona rurală. Şi asta nu înseamnă neapărat că e rău, dar nici că e bine, din punct de vedere al legitimităţii şi implicării sale în activitatea de lider judeţean. Pavăl clamează peste tot că ceea ce face, face de capul său însă Steiciuc şi Prodan sunt cei care-i dirijează din culise toate mişcările şi toate drumurile prin judeţ şi pe la Bucureşti.
Unde începe şi unde se termină interesul PD-L Suceava pentru alegerile din PNL?
Mai multe persoane din PNL Suceava au reclamat la şedinţa de joi a Biroului permanent judeţean interimar al partidului că au fost contactaţi prin diverse canale, personale şi administrative, de personalităţi ale PD-L Suceava care au abordat subiectul alegerilor din PNL de sâmbătă şi le-au sugerat într-un mod mai mai mult sau mai puţin direct, că „pentru binele partidului” ar trebui să iasă preşedinte Ioan Pavăl. Potrivit unor surse participante la şedinţa de joi a BPJI, opinia lansată în partid a fost că după alageri, Ioan Pavăl ar urma să facă o înţelegere cu PD-L Suceava şi liderul acestuia, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, mai ales că pentru o bună funcţionare a Primăriei din Dumbrăveni şi pentru a demonstra măiestria în administraţia publică primarul comunei va avea nevoie de fonduri consistente de la CJ. Iar acestea sunt la cheremul lui Gheorghe Flutur.
De altfel povestea cu „cine vinde primul PNL la PD-L” este un fel de fantomă care urmăreşte PNL de vreun an de zile, mai ales după cele două serii de trădări succesive ale liberalismului. Privite din afară, lucrurile par serios atinse de penibil, însă în partid există o adevărată fobie la cuvântul PD-L în asociere cu vânzare. Cele două tabere au avut de luptat pe două fronturi, în paralel, odată pentru stabilirea delegaţilor la Conferinţa de alegeri şi apoi pentru a da asigurări că nu vor vinde PNL.
Cum se văd lucrurile din afară
Mai în glumă, mai în serios, am spus la un moment dat că disputa între Băişanu şi Pavăl e ceva de genul Aroganţa vs. Înfumurare. Sunt convins că cei doi combatanţi de sâmbătă au ceva de spus în politică şi că sunt, într-un fel sau altul, legaţi de Gheorghe Flutur. Şi spun asta pentru că şi crunta gelozie cât şi falsa proiecţie a propriei valori sunt raportate la Flutur. Băişanu nu are neapărat nevoie de Flutur, dar îl are ca reper şi „la rinichi” după corecţia usturătoare pe care PD,L i-a aplicat-o la alegerile generale de anul trecut. Pavăl crede că PNL Suceava e ca uzina de făcut curent de la Borzeşti, pe care a condus-o câţiva ani, unde bagi vagoane cu cărbuni şi obţii agent termic şi electricitate.
Din punctul meu de vedere, PNL Suceava va trebui să aleagă sâmbătă un om care să readucă partidul în prim-planul politicii sucevene, dar în primul rând pe uscat, pentru că barca liberală ia la greu apă în momentul de faţă, iar cei din ea ce se cred cârmaci nu au nici pe departe dibăcia necesară citirii unei simple busole, darminteri stabilirii unui curs de rulare care să o ducă la ţărm. PNL Suceava e ruptă în mai multe părţi de intrigi ieftine, de orgoli ale celor care cândva au stat la masa puterii şi acum le e foarte greu să se dezbete, şi mai ales are de suferit din lipsa unei legitimităţi ale liderilor săi.
Dacă sâmbătă, de faţă cu preşedintele PNL Crin Antonescu, organizaţia de la Suceava va oferi, cum a mai făcut-o în câteva rânduri, un spectacol subţire cu oameni ce se cred suficienţi de galonaţi pentru a se considera soluţia politică a momentului, atunci puteţi considera că e cazul să trimiteţi anunţuri de condoleanţe politice la sediul din Suceava al partidului.
Îmi aduc minte că după alegerile generale din 2000, când Mihai Steiciuc a luptat contra lui Gheorghe Flutur pentru şefia PNL Suceava, şi-a băgat coada de la Bucureşti însuşi preşedintele de la acea vreme Valeriu Stoica, ce a tranşat în culise votul ce avea să se dea în sală. Sunt curios pentru cine vine sâmbătă la Suceava Crin Antonescu?
Intră acum și în grupul de