Intră acum și în grupul de
Prorectorul USV prof.univ. dr. Mihai Dimian, s-a pronunțat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina pentru depolitizarea instituțiilor și în special a educației, artătând că în pandemie s-a văzut cât de rău poate face politizarea excesivă.
El a spus că la Primăria Suceava ar fi nevoie de o minte care să aleagă colaborarea cu oameni competenți și că orice om care ajunge acolo trebuie să înțeleagă faptul că este doar un gestionar al unor resurse publice.
Dimian a arătat că se spune că primarul de nu știu unde a făcut ceva și că de fapt primarul a alocat fonduri.
„Nu știu dacă le-a alocat cel mai bine, dar aceste lucruri se fac prin competență. Rolul politicului este să explice publicului de ce ia o decizie în defavoarea celeilalte, dar nu bazându-se pe propria părere ci pe studii făcute cu mare atenție”, a spus Dimian.
El a arătat că sunt în România strategii care nu sunt respectate absolut deloc.
„Poate niște oameni competenți au muncit la acele strategii. Chiar dacă ele sunt bune, nu sunt respectate”, a spus Dimian.
El consideră că autoritățile publice locale trebuie să lase la o parte politica de partid și să lucreze cu oameni competenți.
„Drept urmare, un lucru foarte important și pentru Consiliul Județean și pentru Primărie este să lăsăm la o parte toată această politică de partid și să ne orientăm către oameni competenți cu care să lucrăm împreună la dezvoltarea sănătoasă a unor localități, a unei zone, astfel încât la final să putem trage linie și să avem ce prezenta. Iar dacă am greșit, recunoaștem că am greșit și îmbunătățim acest lucru în perioada următoare”, a spus prorectorul USV.
El a apreciat ca „incalificabil” faptul că se trece dintr-o strategie în alta fără să fie învățate lecțiile trecutului.
Mihai Dimian a exemplificat cu domeniul educației unde sunt ținuți directori de școli și licee interimari ca să poată fi schimbați de factorul politic când nu mai convine cum acționează și că aceștia ar trebui să fie numiți pentru mandate de patru ani după concursuri.
„Este o situație națională pe care o considerăm naturală, deși este una dintre principalele deficiențe ale învățământului românesc”, a spus prorectorul USV care a apreciat că probabil mai mult de jumătate dintre ei chiar își merită locul, dar metoda prin care sunt promovați și ținuți în lesă nu este în regulă.
El a arătat că dacă se va elimina politizarea aceasta excesivă și societatea va avea un răspuns și vor veni oameni care vor dori să contribuie și să se implice.
„Mi-e teamă că și după această experiență dureroasă cu acest virus vom proceda la fel. În loc să înțelegem greșelile și să acționăm mult mai bine în viitor ne vom rezuma la a identifica câțiva vinovați și suntem mulțumiți de acest rezultat”, a spus Dimian.
El a menționat că nu are gânduri să intre în politică, dar că are gânduri să colaboreze, fie că e cu aceleași persoane, fie cu altele, cu autoritățile publice, la nivel local, județean sau național.
„Pe de altă parte, văzând cât de rău poate face o politizare a instituțiilor, mi-aș dori ca cel puțin în domeniul educațional să înțelegem că acest lucru trebuie evitat și să depolitizăm educația românească”, a conchis Mihai Dimian.
Intră acum și în grupul de