Intră acum și în grupul de
Secretarul Senatului României, senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă că modernizarea statului „trebuie începută cu începutul” ceea ce înseamnă, în opinia parlamentarului sucevean, revizuirea Constituţiei. Senatorul sucevean a arătat că în actualul context nu poate fi vorba decât despre reformarea doar a unor părţi din stat. Orest Onofrei a mai spus că la 20 de ani de la Revoluţie, ţara noastră s-a poziţionat din punct de vedere geostrategic, fiind membru NATO şi UE, iar acum trebuie construită o identitate proprie a statului român.
„Orice lucru serios îl începi cu începutul. Trebuie să reformezi statul şi nu părţi din stat”, a explicat senatorul PDL de Suceava care a ai spus că deşi au fost adoptate legi corecte, unele chiar prin asumarea răspunderii Guvernului, acestea riscă să nu poată fi aplicate atât timp cât Constituţia nu este modificată.
„Trebuie început cu modificarea Constituţiei”, a ţinut să remarce parlamentarul sucevean care a mai arătat că în ultima perioadă au fost evidenţiate numeroase anomalii ale Legii fundamentale. El consideră că, din păcate s-a ajuns ca şeful statului român să fie Curtea Constituţională şi nu o altă instituţie din cele trei puteri ale statului, subliniind că deciziile puterilor statului sunt cenzurare fără drept de apel de Curtea Constituţională.
„Acum preşedintele României este responsabil fără să deţină pârghii de putere, Justiţia este deasupra statului, Guvernul a ajuns parte a Legislativului şi Parlamentul e anexă a Guvernului, primarul e anexă a consiliului local, iar preşedintele de consiliu judeţean e anexă a consiliului judeţean, iar prefectul e anexa preşedintelui de consiliu judeţean. S-a descentralizat răspunderea şi s-a supercentralizat decizia”, a mai spus Orest Onofrei.
El a menţionat că pentru revizuirea Constituţiei este necesară voinţa clasei politice şi constituirea unei largi majorităţi care să stabilească ceea ce trebuie modificat. „Clasa politică trebuie să decidă ce fel de republică ne dorim, prezidenţială sau parlamentară, ce fel de organizare administrativ-teritorială ne dorim, să rămână cea de acum cu judeţe sau pe regiuni, trebuie să stabilească nivelul şi forma descentralizării, iar revizuirea trebuie să ducă decizia la cel care are răspunderea, cu separaţia clară a puterilor în stat”, a conchis senatorul PDL de Suceava.
El consideră că pentru revizuirea Constituţiei este necesară o largă majoritate, apreciind că după alegerile prezidenţiale se va putea constitui o asemenea majoritate formată din parlamentarii PDL, PNL şi UDMR cu părţi din PSD.
Intră acum și în grupul de