Intră acum și în grupul de
Preşedintele Traian Băsescu a explicat românilor de ce a venit vremea să pariem pe 3 valori: inteligenţa românească, agricultura şi turismul. Şi a adus şi argumente pentru aceste priorităţi.
R: Domnule preşedinte, aveţi şanse mari să fiţi preşedintele României pentru încă un mandat de 5 ani sau patru, că aţi zis că cedaţi un an din mandatul dumneavoastră. Ce vă propuneţi să faceţi în aceşti cinci ani?
Traian Băsescu: Cu prioritate ceea ce am promis în 2004 şi n-am reuşit să fac în 2005, crezând că este mai uşor să schimbi România decât este în realitate. Deci, prioritatea zero este modernizarea statului român, care a început cu noua lege a salarizării, cu desfiinţarea a 112 agenţii, cu noua lege a pensiilor, cu noua lege a educaţiei naţionale. Ne trebuie o nouă lege a sănătăţii, care să pună sistemul de sănătate la dispoziţia cetăţenilor, şi nu invers. Dar esenţa modernizării, în interiorul modernizării statului, este modernizarea Parlamentului, lucru pentru care am emis decretul de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Dacă românii spun “Da” pe 22 la ambele întrebări, atunci se începe şi reforma instituţiilor politice. Al doilea lucru: trebuie să ne trezim din neglijarea agriculturii. Am fost şi eu un timp în această capcană a socotelilor contabile care se fac şi la Bruxelles, nu numai aici – că de asta se tot aude de reducerea subvenţiilor la agricultură – în care privim câţi bani băgăm în agricultură la subvenţii şi ne uităm că are o contribuţie în PIB de 4%-6% pe an. Dar nu se face treaba până la capăt, adică se ia valoarea producţiei agricole.
Dar nu se spune: frate, dar industria alimentară? Pentru că producţia agricolă este doar materie primă pentru industria alimentară, pentru creşterea de animale, pentru toate cele. Deci, dacă punem în capul agriculturii sau în prelungirea agriculturii o industrie alimentară pe care s-o amplasăm cu IMM în mediul rural, cu mari unităţi de procesare în mediul urban, noi inversăm raportul. Acum, deşi putem hrăni 80 de milioane de cetăţeni, după potenţialul agricol, după producţia agricolă putem să hrăni cele 22 de milioane de români, iar după nevoia de a asigura alimente importăm 70%. De ce, că nu avem această industrie alimentară!
R: Şi ne face mai săraci. Noi cheltuim mulţi bani aici.
Traian Băsescu: Nu, dar fermierul rămâne sărac, pentru că el vinde grâu, carnea… se duce cu porcul viu îndată, vine Crăciunul. Ce ar fi dacă din mediul rural ar pleca produse de carne, salamuri, şuncă, tot ce se face din carne, conserve de carne, ar rămâne plusvaloarea în mediul rural. Aşa, pleacă marfa brută. A dat de mâncare la zece porci un an de zile, ca să-i vândă în viu la oraş. Rămâne tot sărac.
R: Ia gândiţi-vă la câţi porci am dat noi de mâncare, noi 22 de milioane de români, în politica asta, în 20 de ani? Acum ne înţelegeţi şi pe noi, ca preşedinte, ca om politic? Am trăit sub mult prea mulţi…
Traian Băsescu: Turismul, trebuie să-l valorificăm. Oricâte glume s-ar face pe seama Elenei Udrea, România are două industrii care nu pot fi delocalizate şi sunt de mare perspectivă: agricultura, cu industria alimentară, şi turismul. În rest, orice altă industrie, v-aţi uitat la Nokia? A venit de la Bochum, din Germania, a ajuns lângă Cluj, la Jucu, şi, peste 15-20 de ani, se va duce în Kazahstan.
R: Este în tranzit prin România. Dar aţi greşit, a venit de la Bochum, din Germania, la Boc, în România. Să fim corecţi, da?
Traian Băsescu: V-am dat doar un exemplu, dar nu ştiu cât o să mai producă ştiu eu ce altă întreprindere în România. Se va delocaliza pentru că atunci când nu ai materie primă pentru o anume industrie ea este convenabilă investitorului cât timp salariile sunt mici şi poate să realizeze un profit mai mare decât în ţările în care salariile sunt mai mari. Deci, pe măsură ce ne cresc salariile, trebuie să privim şi la industriile care pleacă din România. Ce nu poate pleca din România? Pământul, pentru agricultură, dealurile şi păşunile pentru crescut animale şi trebuie să punem o industrie alimentară să valorificăm acest dat de la Dumnezeu, condiţii pentru agricultură.
Ce nu mai pleacă din România? Marea Neagră nu pleacă, munţii frumoşi nu pleacă, pârtiile de schi nu pleacă, apele… deci, turism, apele nu pleacă, staţiunile balneare nu pleacă, să faci turism balnear şi aşa mai departe. Este o altă ramură care nu poate fi delocalizată. Trebuie să o facem prioritate. Ce nu mai pleacă din România, domnule Moraru? Creierul. Am fost azi la Oracle. Este probabil cea mai mare “companie pui” a lui Oracle din SUA, Oracle din Philadelphia, unde lucrează 1500 de tineri străluciţi care fac softuri, care fac management, care fac taxele pentru licenţe în toată lumea asta. De aici, de la Bucureşti, dacă nu aţi ştiut, cea mai mare companie de soft industrial din lume controlează activitatea în 40 de ţări şi face şi asistenţa tehnică. Dacă sistemele de la Mercedes se defectează, sistemele de control al producţiei, să ştiţi că se sună la Bucureşti, da? La Centrul Oracle de la Bucureşti. Dacă la nu ştiu ce mare bancă din Franţa sau Germania se întâmplă ceva, se sună la Bucureşti pentru repunerea în funcţiune a sistemului soft Oracle pe care îl utilizează. Nu mai vorbim despre BCR, care sună tot acolo, la ăştia 1.500 de copii deştepţi, vârsta medie 26 de ani, 1.500 de copii recrutaţi din România, tineri absolvenţi…
Intră acum și în grupul de