Intră acum și în grupul de
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, dezminte într-un comunicat de presă acuzaţiile PSD privind repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor localităţilor. Redăm în continuare, integral, acest comunicat:
„În ultimul an, îl tot vedem şi auzim pe domnul senator Gavril Mîrza făcând tot felul de aprecieri cu privire la activitatea Consiliului Judeţean şi emiţând verdicte fără a realiza, în prealabil, o minimă activitate de informare referitoare la subiectele la care se pronunţă.
Din păcate, nu am sesizat în acest an de mandat al domniei sale, acţiuni concrete care să aibă ca efect atragerea de resurse către judeţul Suceava şi nici iniţiative legislative răsunătoare care să schimbe spectaculos lucrurile în judeţ sau în ţară.
Dacă tot s-a hotărât conducerea organizaţiei judeţene a PSD, în frunte cu Gavril Mîrza, să facă sesizări şi denunţuri la tot felul de organisme naţionale şi internaţionale asupra modului în care plenul Consiliului Judeţean, prin vot democratic, a decis repartizarea sumelor pentru primării, poate că ar fi cazul să se gândească şi la un autodenunţ cu privire la modul în care a înţeles să repartizeze astfel de sume către localităţile din judeţ, în perioada în care păstorea judeţul Suceava.
Spre informarea opiniei publice şi spre aducerea aminte a fostului Preşedinte al CJ, prezentăm câteva exemple.
Astfel, în 2007, prin HCJ Nr. 1/26.01.2007 prin care s-au repartizat sumele de echilibrare către primării, unui număr de 33 localităţi din cele 114 ale judeţului nu li s-au acordat nici o sumă, spre comparaţie cu 2010, când în urma unei analize temeinice făcute de către Consiliul Judeţean, fiecăreia dintre localităţi i s-au repartizat sume necesare proiectelor de dezvoltare locală.
Dacă e să discutăm de conotaţia politică, se constată că în anul 2007, din cele 22 localităţi cu primari PNL şi PD din acea vreme, 7 primării nu au primit nimic, 3 doar câte 500 milioane lei vechi, iar municipiilor Suceava şi Fălticeni le-au fost repartizate 1,97 mld, respectiv 1,64 mld le vechi, faţă de anul 2010 când Sucevei i s-au alocat 35 miliarde iar Fălticeniului 21 mld lei vechi.
Precizăm că în conformitate cu legea, sumele necesare asigurării funcţionării administraţiilor locale sunt asigurate de către Direcţia de Finanţe în baza unei formule complexe, iar sumele repartizate de către Consiliul Judeţean reprezintă doar un ajutor suplimentar pentru administraţiile locale interesate în demararea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor.
Din păcate, nu aceleaşi lucruri s-au întâmplat în 2008, când parlamentarii PSD şi PNL au propus şi adoptat în Legea bugetului de stat pentru 2008, o excepţie de la Legea finanţelor publice locale, Legea nr. 273/2006, conform căreia Direcţia de Finanţe nu a mai putut aplica formula pentru sumele defalcate din TVA (în acest fel s-ar fi asigurat minima funcţionare a administraţiilor locale), iar repartizarea acestor bani a rămas la „pixul lui Mischie & compania”, care au făcut ca primăriile „neagreate” de către preşedinţii PSD de Consilii Judeţene să nu primească nici măcar acele sume necesare funcţionării.
Având în vedere cele două exemple, sperăm că în acest moment conducerea PSD Suceava are suficiente motive pentru un autodenunţ la instituţiile invocate.
Spre o şi mai corectă informare a opiniei publice, îi anunţăm pe domnii Gavril Mîrza şi Ion Stan că vom constitui o comisie care să analizeze modul în care au fost repartizate sumele de echilibrare către localităţi în ultimii 10 ani, astfel încât cetăţenii să poată face comparaţii şi aprecieri în cunoştinţă de cauză.
Vicepreşedinte,
Constantin Daniel CADARIU”
Intră acum și în grupul de