Intră acum și în grupul de
Al doilea eveniment organizat de Comisia Europeană, în baza mandatului pe care l-a primit de la Consiliul Uniunii Europene de a elabora Strategia UE privind Dunărea pe modelul Strategiei UE pentru Marea Baltică, conferinţa de la Budapesta, organizată în zilele de 25-26 februarie a beneficiat de o reprezentare la nivel înalt.
Alături de premierul Ungariei au fost prezenţi prim-miniştrii din Bulgaria, Croaţia, Moldova, România şi Serbia. Comisarul pentru politica regionala, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii şi ai altor instituţii sau organizaţii non-guvernamentale au prezentat priorităţile şi obiectivele pe care doresc să le includă Strategia UE privind Dunărea.
Dimensiunea europeană a fost prezentată de Petru Luhan, europarlamentar român (PPE/PDL). “Este un moment crucial în stabilirea direcţiilor de dezvoltare şi a complementarităţii politicilor europene. Am în vedere faptul că în prezent se discută la nivel european şi despre viitorul politicii de coeziune sau transporturi. Eu am prezentat mesajul principal pe care Parlamentul European l-a exprimat şi anume implicarea tuturor actorilor relevanţi de la nivel local, regional, naţional şi european în realizarea Strategiei. Am propus de altfel, înfiinţarea unui grup de experţi care, utilizând o platformă virtuală complexă să aducă contribuţiile locale în acest proces de consultare şi oricare altă instituţie, ONG, sau chiar actori din mediul privat să facă propuneri concrete”, a declarat Luhan.
Potrivit acestuia, fie că a fost vorba despre dezvoltarea transportului co-modal sau de creşterea calităţii apei, educaţie, cercetare, dezvoltare şi inovare, turism sau intensificarea parteneriatelor cu regiunile din statele ne-membre ale Uniunii Europene, s-a demonstrat o vastă preocupare pentru subiect şi determinarea regiunilor şi statelor dunărene de a participa şi de a fi prezente în acest proces.
“Am apreciat faptul că Ungaria are deja o viziune privind dezvoltarea regiunii Dunării, incluzând proiecte concrete. De asemenea vecinii noştri au în vedere ca anul următor, în primul semestru, când vor deţine preşedinţia Uniunii Europene, să lanseze Strategia la care lucrăm acum. Este un exemplu care trebuie urmat şi de celelalte state, pentru o mai mare eficienţă în consultările la nivel european”, a explicat eurodeputatul sucevean.
In perioada următoare, va fi organizată cea de-a treia conferinţa la Viena, unde va exista din nou posibilitatea ca instituţiile publice, ONG-urile şi alţi actori relevanţi de la nivel local, regional sau naţional să îşi prezinte priorităţile şi obiectivele în ceea ce priveşte regiunea Dunării.
Intră acum și în grupul de