Intră acum și în grupul de
„Nici un parlamentar PSD, sub jurământ de a-i seca mâna, nu va vota această lege a educaţiei”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, care consideră că actualul proiect de lege a educaţiei este dezastruos pentru viitorul ţării. Totodată, liderul social-democrat a făcut un apel şi la parlamentarii PDL de Suceava să nu voteze această lege propusă de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, a prezentat mai multe motive pentru care proiectul de lege a educaţiei nu trebuie aprobat. El a arătat că în timp ce în toate sistemele educaţionale se bazează pe stabilitate, noul proiect de lege desfiinţează titularizarea ceea ce duce la dispariţia stabilităţii în sistemul educaţional românesc.
Totodată, Costoiu a spus că prin modul de desemnare a conducerii şcolilor se politizează total învăţământul românesc, subliniind că acesta este un principiu extrem de nociv, indiferent de ce partid este la putere. El consideră că mutarea din 2013 a clasei a noua în ciclul gimnazial va avea consecinţe dintre cele mai proaste, în primul rând prin mutarea a 25 la sută dintre profesorii de la oraş la sat, dar că presupune ca şi elevii de la sate să nu mai aibă dorinţa de a învăţa la oraş.
Costoiu a explicat că, în prezent, prin obligativitatea de a studia zece clase, elevii din mediul rural vin să studieze la oraş primele două clase de liceu, iar mulţi dintre ei continuă să studieze şi celelalte două clase. „Prin mutarea clasei a noua în ciclul gimnazial, foarte puţini dintre elevii din mediul rural vor mai avea dorinţa de a merge la liceu. Asta înseamnă condamnarea satului românesc”, a spus Costoiu.
El a mai arătat că în ceea ce priveşte învăţământul superior, se politizează sistemul universitar, iar comunitatea universitară nu va mai avea posibilitatea să-şi decidă soarta. „Este o ingerinţă politică asupra singurului mediu care nu a fost contaminat de politic”,a spus fostul secretar de stat care a subliniat că prin noile prevederi rectorul va avea puteri absolute, nu va avea număr de mandate limitat şi va avea şi posibilitatea să înstrăineze patrimoniul universităţii.
Costoiu consideră o mare nedreptate şi o lovitură mare dată comunităţilor locale prin desfiinţarea universităţilor mici şi comasarea lor pe lângă cele mari. Fostul secretar de stat a mai arătat că proiectul de lege conţine numeroase greşeli, alineate fără noimă şi, mai mult, presupune adoptarea a peste o sută de alte acte normative şi metodologii în vederea aplicării ei.
Intră acum și în grupul de