Intră acum și în grupul de
Săptămâna trecută, în Comisia de învăţământ, cercetare, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, a avut loc dezbaterea generală a celor 5 proiecte de lege pentru educaţie. La dezbatere au participat membrii Comisiei de învăţământ, cercetare, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, alături de foştii miniştri, senatorul Ecaterina Adronescu şi deputatul Cristian Adomniţei, actorii sociali implicaţi în această reformă (sindicate, părinţi, elevi, studenţi, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Gheorghe Falcă, rectori ai unor universităţi de stat şi particulare).
Săptămână aceasta, începând cu marţi dimineaţă, în prezenţa iniţiatorilor celor 5 proiecte de lege pe educaţie, începe dezbaterea amendamentelor, precizează prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, deputat PD-L.
„Unul dintre amendamentele la care am lucrat şi pe care îl voi susţine priveşte formularea articolului referitor la idealul educaţional care include conceptele de „cetăţenie activă” şi „inserţie socială”. De asemenea, pentru învăţământul preuniversitar, voi susţine amendamentele depuse pentru segmentul învăţământ preşcolar care mi-au fost înaintate precum şi un set de amendamente care mi-a fost prezentat în cadrul Simpozionului comemorativ „Victor Tufescu”, organizat de Societatea Naţională de Geografie împreună cu Filiala acesteia de la Suceava, sâmbătă, 24 aprilie. Tot pe segmentul învăţământului preuniversitar, voi propune un Bacalaureat diferenţiat pe două tipuri, respectând principiul centrării legislaţiei învăţământului pe elev”, menţionează prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.
Potrivit acesteia, în domeniul învăţământului superior, în cadrul amendamentelor propuse şi pe care le va susţine, se află un amendament ce vizează depolitizarea universităţilor prin declararea incompatibilităţii între calitatea de demnitar şi orice funcţie de conducere într-o universitate. „De altfel, în sensul acestui deziderat, m-am autosuspendat din funcţia de prorector a Universităţii din Suceava, pe perioada exercitării mandatului de deputat, încă din septembrie 2009. Dezbaterile vor urmări nealterarea, sub nici o formă, a principiului constituţional al autonomiei universitare”, spune prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu.
Aceasta consideră că dezbaterile ce vor avea loc în următoarele două săptămâni în Comisia de învăţământ, cercetare, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, urmate de cele din Comisia de învăţământ a Senatului vor pregăti forma cu care noul proiect de lege va intra în dezbaterea plenului Parlamentului.
Intră acum și în grupul de