Intră acum și în grupul de
„Este un lucru cu totul strigător la cer să iei şi pielea de pe ţăran. Nicăieri nu se face acest lucru”, a declarat luni deputatul social-democrat Cătălin Nechifor, făcând referire la soluţia pe care Emil Boc, „în înţelepciunea sa”, a găsit-o pentru a scoate România din criză: impozitarea ţăranilor care vând în piaţă produse agricole cultivate în grădina din spatele casei. Potrivit parlamentarului sucevean, toţi aceştia trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului ca Persoană Fizică Autorizată şi să funcţioneze ca atare, ceea ce presupune costuri pe care ţăranii nu le pot suporta.
Totodată, Nechifor crede că „agenda ascunsă” a Guvernului Boc prevede ca după ce aceşti ţărani se vor înscrie ca PFA, să fie lărgită baza de impozitare, urmând ca şi aceşti mici producători să plătească impozitul forfetar. „Aceşti producători vor fi puşi pe picior de egalitate cu marile lanţuri de supermarket-uri”, a spus Nechifor.
El crede că în vremuri de criză, Guvernul trebuie să fie solidar cu persoanele cu venituri mici şi să dea un balon de oxigen micilor producători agricoli care doresc să-şi vândă produsele.
Nechifor a apreciat că Guvernul ar trebui să fie mai preocupat de eliminarea evaziunii fiscale mari, cum ar fi traficul de ţigări.
Federaţia Agrostar a cerut exceptarea de la prevederile OUG 44/2008 a micilor producători agricoli, care din 25 aprilie nu îşi vor mai putea vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului. Efectul imediat al aplicării OUG 44/2008 este acela că micul producător agricol nu va mai putea să îşi vândă producţia în pieţe şi târguri dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, determinând astfel micul producător să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului, se arăta într-un comunicat de miercuri al Agrostar.
Federaţia îşi exprima îngrijorarea faţă de efectele aplicării în agricultură a Ordonanţei de Urgenţă 44/2008, ordonanţă prin care practic statul obligă micii producători agricoli să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale sau individuale şi acest lucru în contextul în care nu se mai alocă niciun fel de sprijin de la bugetul de stat producătorilor agricoli, iar subvenţiile se plătesc cu mari întârzieri. “Practic se doreşte impozitarea agriculturii de subzistenţă, statul arătându-şi astfel impotenţa de a elabora acte normative care să ajute real producătorul agricol să creeze facilităţi pentru desfacerea producţiei agricole”, arăta sursa citată.
Federaţia Agrostar consideră că Ministerul Agriculturii şi Dezvotării Rurale (MADR) ar trebui să elaboreze un act normativ prin care să excludă de la aplicarea prevederilor ordonanţei micii producători agricoli, acest act fiind de altfel perfect legal, potrivit articolului 1 din ordonanţă care prevede şi o serie de excepţii, dar care nu se aplică micilor producători agricoli.
Intră acum și în grupul de