Intră acum și în grupul de
Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, dezbate în prezent modul în care politica de coeziune a contribuit la îndeplinirea obiectivelor Strategiei de la Lisabona, precursoarea Strategiei UE 2020, dar și principalele aspecte din Strategia UE 2020, a arătat într-o declaraţie de presă europarlamentarul PDL, membru al acestei comisii.
Eurodeputatul sucevean a apreciat că România trebuie să aibă un rol pro-activ în elaborarea Strategiei UE 2020 şi consideră că lipsa unei infrastructuri la standarde europene va afecta creşterea economică echilibrată, aşa cum prevede Tratatul Lisabona.
Potrivit lui Luhan, până la adoptarea ei formală, în iunie 2010, Strategia UE 2020 este în atenţia tuturor instituţiilor europene şi a organizaţiilor ce vor să îşi spună cuvântul în privinţa viitorului european, iar acest document strategic al UE are ca priorităţi creşterea bazată pe cunoaştere ca factor generator de valoare, dezvoltarea competenţelor în cadrul unor societăţi favorabile incluziunii, crearea unei economii competitive, conectate şi mai ecologice.
După încheierea consultărilor publice şi după lucrările Consiliului European din martie anul acesta, s-a ajuns la concluzia că noua strategie se va concentra asupra domeniilor-cheie în care este nevoie de acţiune cum sunt cunoaştere şi inovare, o economie mai viabilă, un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă şi incluziune socială. „Strategia UE 2020 aduce în prim plan priorităţi lăudabile – educaţie, inovare, economie ecologică, însă nu trebuie să uităm că, în multe state care au aderat mai târziu la Uniunea Europeană asigurarea infrastructurii de orice tip, ce face posibilă competitivitatea economică, nu există la standarde europene. Cum să asigurăm atunci o creştere economică echilibrată, aşa cum precizează Tratatul de la Lisabona, dacă mobilitatea cunoştinţelor, inovarea nu au o dimensiune teritorială? Cum să asigurăm coeziunea economică, socială şi teritorială – misiune a politicii de coeziune? Cum vom evita concentrarea resurselor în anumite zone în care există o densitate a instituţiilor de învăţământ sau a centrelor de cercetare?”, s-a întrebat Luhan.
El consideră că această perioadă este deosebit de importantă, iar România trebuie să fie pro-activă pe scena europeană, fără a diminua importanţa contextului intern sau a principalelor teme interne.
Intră acum și în grupul de