Intră acum și în grupul de
Deputații AUR de Suceava, Dorel Gheorghe Acatrinei și Lucian Florin Pușcașu, au solicitat, marți, printr-o interpelare adresată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, să trimită de urgență Corpul de control al ministerului după agresarea activistului de mediu sucevean Tiberiu Boșutar și a doi jurnaliști.
„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, arată parlamentarii suceveni.
Parlamentarii AUR de Suceava atrag atenția că activistul de mediu agresat a declarat pentru Newsbucovina.ro că cel care l-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare îl leagă de maşină şi îl trage până rămâne doar piciorul.„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii şi i-am recunoscut că şi în anii trecuţi aceeaşi oameni ne-au ameninţat şi ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veţi vorbi cu familia dacă ţara nu înţelege despre ce e vorba. Au spus că dacă spun ceva vin peste mine la Moldovița”, a mai spus Boşutar.
Mai mult, deputații suceveni arată că Garda Forestieră Suceava a finalizat controlul inițiat la Ocolul Silvic Dealu Negru (structură privată de administrare), după agresiunile petrecute joi seara în apropierea localității Panaci. “Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă (fond forestier proprietate privată) au fost constituite 2 partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică”, citează ei principala concluzie din raportul întocmit de reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava.
„Față de această situație solicităm să trimiteți corpul de control pentru a analiza întreaga activitate a directorului Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel întrucît sunt suspiciuni legate de activitatea domniei sale, de apropierea sa de firmele străine din industria lemnului. Precizăm că în data de 30 mai 2018 au avut loc percheziții DIICOT la Garda Forestieră Suceava și Holzindustrie Schweighofer, într-un dosar privind infracțiuni de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni”, se mai arată în interpelarea semnată de cei doi parlamentari.
De asemenea ministrului i se solicită să răspundă la mai multe întrebări
1. Cu ce structură autorizată avea încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, OS Dealu Mare si solicităm, să anexati la raspuns, contractul respectiv și actele de înființare ale OS Dealu Mare?
2. Cine sunt reprezentanții Statului Român care au marcat masa lemnoasă la OS Dealu Mare, dacă există amenajament silvic în vigoare si dacă acesta prevede recoltarea de masa lemnoasă,prin tăieri de produse principale,secundareși de igienă?
3. Care este procentul de lemn de foc pentru populație exploatat din parcele OS Dealu Mare în anii 2020-2021?
4. Ce suprafețe de pădure a regenerat OS Dealu Mare în anii 2020- 2021 și dacă au fost respectate perioadele de restricție a tăierilor ori dacă au fost indeplinite conditiile de regenerare naturală și cele de alăturare a parchetelor?
5.Care este data la care va fi realizat cadastrul pădurilor private ?
Intră acum și în grupul de