Intră acum și în grupul de
România poate obţine beneficii importante din Strategia UE pentru regiunea Dunării, un nou instrument de cooperare în cadrul UE, a declarat europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, care a solicitat Comisiei Europene să aloce fonduri suplimentare din fondurile structurale pentru priorităţile ce vor fi stabilite în cadrul acestei strategii. „Dintre statele dunărene, ţara noastră deţine cea mai mare suprafaţă din bazinul Dunării şi sectorul cel mai lung al fluviului. Am cerut Comisiei Europene să fie alocate fonduri suplimentare pentru priorităţile ce vor fi stabilite în cadrul Strategiei UE privind Dunărea din fondurile structurale”, a declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională.
Eurodeputatul sucevean a mai spus că în plus a cerut Comisiei să se păstreze susţinerea finanţărilor actuale până la sfârşitul perioadei de programare atât pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrele naţionale strategice de referinţă, cât şi a Strategiei UE pentru Dunăre.
Luhan a menţionat că potrivit Comisiei Europene, o sumă considerabilă de fonduri este deja alocată regiunii Dunării prin intermediul numeroaselor programe de finanţare ale UE din care aproximativ 100 miliarde euro prin Fondurile Structurale 2007-2013, dar că sunt disponibile, de asemenea, alte surse de finanţare, cum ar fi cele prin intermediul instituţiilor de finanţare internaţionale naţionale, regionale şi locale.
În România, Dunărea parcurge cinci regiuni, 13 judeţe, în cadrul cărora se află 25 de municipii şi 56 de oraşe, poli de creştere, respectiv Bucureşti, Constanţa şi Craiova sau poli de dezvoltare urbană respectiv Brăila şi Galaţi.
Intră acum și în grupul de