Romania, pe lista statelor care vor fi sprijinite rapid dupa inundatii


Intră acum și în grupul de

Parlamentul European a hotărât să adauge România pe lista ţărilor vizate de “Rezoluţia Parlamentului European din 17 iunie 2010 referitoare la inundaţiile care au avut loc în ţări din Europa Centrală, în special în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Franţa”.

Potrivit europarlamentarului PDL de Suceava, Petru Luhan, această rezoluţie a fost elaborată în urma inundaţiilor majore ce au afectat respectivele state şi reprezintă poziţia oficială a PE faţă de măsurile ce trebuie luate pe viitor. Parlamentul solicită Comisiei să sprijine cu cea mai mare rapiditate persoanele afectate de consecinţele economice şi sociale ale catastrofelor provocate de inundaţii. De asemenea, în document se mai solicită Executivului european adoptarea de urgenţă a unor măsuri, pentru a se asigura că Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pune la dispoziţie resursele financiare necesare în mod prompt, eficient şi flexibil.

Eurodeputatul democrat-liberal a distribuit, la sfârşitul săptămânii trecute, ajutoare în cele mai afectate localităţi din Suceava, printre care Patrauţi, Dornesti, Dolhasca, Fantanele, Udesti, Zvorâştea şi Zamostea. “In urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţi ai Forumului Româno-German şi ai unor asociaţii din Elveţia, au fost trimise ajutoare de urgenţă în zonele afectate. Urmează să sosească un sprijin important din partea Belgiei, Austriei şi Spaniei, ajutoare ce vor fi direcţionate către cele mai afectate zone. De asemenea, am pus la dispoziţia colegilor din Parlamentul European un număr de cont pentru a putea face donaţii pentru cei afectaţi de inundaţiile din România”, a precizat Petru Luhan.

Reamintim că europarlamentarul sucevean, membru al Grupului Partidului Popularilor Europeni din cadrul Parlamentului European, a demarat încă de săptămâna trecută o serie de iniţiative la Bruxelles pentru a-i ajuta pe sinistraţii din România. Acesta a cerut preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, identificarea altor surse de finanţare pentru a veni în sprijinul sinistraţilor catastrofelor din România, fonduri care pot fi alocate mult mai repede decât cele din cadrul Fondului de Solidaritate. De asemenea, Petru Luhan a mai solicitat Comisiei Europene precizări privind modalităţile de sprijinire a regiunilor de la graniţa UE care au resurse extrem de limitate pentru a lupta împotriva calamitaţilor, astfel încât aceste regiuni să fie mult mai pregătite pentru a face faţă unor astfel de situaţii.

Preşedintele grupului Partidului Popularilor Europeni din cadrul Parlamentului European, Joseph Daul a declarat luni că “Uniunea European[ este alături de România şi sper ca exemplul de sprijin oferit de Belgia să fie urmat de alte state membre, deoarece costul economic al acestei catastrofe naturale va fi substanţial.”

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a menţionat, în discursul de deschidere al sesiunii plenare, inundaţiile recente care au avut loc în România, unde 25 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele. El a mai amintit că 4 state membre au oferit deja asistenţă României.


Intră acum și în grupul de