Intră acum și în grupul de
La 10 ani de la intrarea oficială în politica româneasă, liderul judeţean al PDL Suceava şi preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, are foarte mari şanse să devină primul ministru al României. Surse demne de încredere din apropierea Palatului Cotroceni susţin că Flutur este unul dintre cele două nume ce sunt luate în discuţie în vederea schimbării actualului premier, Emil Boc. Aceleaşi surse susţin că discuţia despre schimbarea lui Emil Boc din fruntea Guvernului României se va face la solicitarea acestuia, prin înaintarea demisiei.
Din punct de vedere politic, demisia lui Boc poate părea logică în condiţiile în care Guvernul său, Boc IV, nu este văzut ca fiind unul prietenos cu cetăţeanul şi mai ales că a adoptat o serie de măsuri extrem de nepopulare, cum ar fi reducerea cu 25 % a salariilor bugetarilor, după ce aproximativ 70.000 de bugetari au fost trimişi în prealabil în şomaj sau mărirea TVA la 24 %.
Discuţiile ce se poartă acum la Bucureşti, la Palatul Cotroceni mai ales, dar şi la sediul PDL din Modrogan, iau foarte serios în calcul demisia lui Boc şi reorganizarea guvernului pe principii de „management performant”. Asta poate însemna plecarea mai multor miniştri, lucru care ar conduce la o detensionare a situaţiei, mai ales la nivelul percepţiei cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite.
În condiţiile în care Boc nu demisionează, există foarte mari şanse ca la prima moţiune de cenzură introdusă de opoziţie Guvernul său să se mai facă odată de râs şi să pice, cu sprijinul mai multor parlamentari PDL, nemulţumiţi ]n mod declarat de politicile fiscale şi sociale adoptate de Boc & co.
Numele lui Gheorghe Flutur pe lista cu potenţialii viitori premieri a apărut de mai multă vreme. Rezultatele în alegeri ale liderului PDL sucevean, atât la cele locale, generale, cât mai ales la cele prezidenţiale din 2009 au făcut ca acesta să fie considerat un lider politic de succes şi trecut pe lista albă a preşedintelui Traian Băsescu, cel care de facto conduce PDL în momentul de faţă.
O opoziţie serioasă la numirea sa ca premier ar putea veni din partea aşa zisei grupări B-V-B din PDL (Blaga, Videanu, Berceanu) însă până la urmă, ultimul cuvânt îl va avea preşedintele Traian Băsescu.
Relaţia cu PNL, un atuu în mâneca lui Flutur
Faptul că ani de zile Gheorghe Flutur a fost omul de bază al Guvernării Tăriceanu, în perioada 2004-2007, şi că a condus alături de fostul premier destinele liberalilor îl face pe liderul sucevean să deţină suficiente argumente pentru a avea dialog cu mulţi din PNL care doresc să intre la guvenare alături de PDL. Atragerea în Guvern a unor nume sonore din PNL, care au performat în guvernul Tăriceanu, sau chiar şi alte nume ar putea fi de natură a mai domoli dintre critici. Şi în plus ar asigura o majoritate confortabilă viitorului guvern în Parlament.
PNL nu este oficial în discuţii cu PDL pentru un parteneriat la Guvernare însă faptul că au pierdut alegerile prezidenţiale şi că nu mai sunt de mult vioara întâi a opoziţiei din România i-au făcut pe mulţi dintre liderii marcanţi ai PNL să nu rămână insensibili la oferta de a intra la guvernare, lansată ce e drept nu neapărat la emisiunile TV care dezbat politica.
În plus, încă doi ani de criză naţională în care PNL nu e la guvernare s-ar putea să le dăuneze multora dintre aleşii locali liberali care se vor vedea puşi în imposibilitatea de a mai rezista fără fonduri suplimentare de la Guvern. Iar aceste fonduri vin numai dacă PNL susţine PDL sau intră cu acest partid la guvernare.
Un deceniu de lupta cu PSD=10 ani de susţinere necondiţionată a lui Theodor Stolojan
Gheorghe Flutur a intrat în atenţia opiniei publice imediat după ce, cu susţinerea PD (şi a prefectului de atunci Ilie Vasile), a fost numit directorul general al Direcţiei Silvice Suceava. În vara lui 2000, Flutur se alătură mişcării politice Iniţiativa Social-Liberală care avea ca scop susţinerea candidaturii lui Theodor Stolojan la preşedinţia României.
Imediat după momentul ISL, pe 22 august, Flutur a ajuns în grupul de susţinere a lui Stolojan, iar pe 2 septembrie a primit carnetul de membru al PNL, intrând oficial în politică şi devenind şeful grupului care susţinea candidatura lui Stolojan.
Parcursul în PNL al liderului sucevean a fost unul fulminant. În toamna anului 2000, devine senator de Suceava, nu însă fără serioase emoţii după care va mai ocupa acest fotoliu în perioada 2004-2008, când va fi numit ministru al agriculturii şi va avea o puternică ascensiune la nivelul grupului de politicieni de anvergură naţională.
În 2007, Gheorghe Flutur consideră că PNL nu merge pe direcţia bună şi pleacă din funcţia de ministru şi înfiinţează, alături de acelaşi Theodor Stolojan, Platforma Liberală şi mai apoi Partidul Liberal-Democrat (PLD) cu care reuşeşte un scor surprinzător de bun la alegerile europarlamentare. La scurt timp după acest tur de alegeri, cuplul Flutur-Stolojan şi PLD face joncţiunea cu PD înfiinţând, cu tam-tam-ul de rigoare şi cu criticile aferente un nou partid, PD-L.
Ca lider naţional al acestui partid Flutur, reuşeşte să-şi vadă visul împlinit, şi anume, să-l detroneze în anul 2008, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, pe Gavril Mîrza, care ocupase această funcţie timp de peste 12 ani, în cadrul primelor alegeri uninominale din România, de după 1989.
În condiţiile în care Flutur va accepta să devină primul ministru al României, lucrurile se vor complica la Suceava, în sensul că vor fi necesare alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al CJ.
Intră acum și în grupul de