Intră acum și în grupul de
„Un ministru tânăr, deştept, perseverent şi încăpăţânat, nepregătit pentru viaţă şi nepregătit să înţeleagă că şeful lui este Parlamentul”. Astfel şi-a exprimat senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, nemulţumirea vizavi de comportamentul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, în relaţia cu parlamentarii.
El consideră că e grav pentru un ministru tânăr să nu-şi respecte promisiunile, să accepte amendamente ca să tragă de timp şi apoi să scrie în lege ceea ce a hotărât iniţial. „Nu e posibil ca un ministru, în Senatul României, să scrie cu propriile degete, pe calculator, amendamente propuse de senatori şi care nu se regăsesc în lege şi apoi se uită fără să clipească în ochii senatorilor. Noi, senatorii ne simţim jigniţi pentru că credem că le-a scris direct în recycle bin”, a spus Onofrei.
Senatorul PDL a arătat că dacă moţiunea de cenzură la Legea Educaţiei ar fi dus doar la înlocuirea ministrului Educaţiei, el ar fi votat-o. „Angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei naţionale e o decizie politică şi are de-a face cu prevederi din lege care după părerea mea au eşuat la negocierile politice. Din acest motiv cred că, în special PSD, ar fi trebuit să accepte că o negociere politică presupune şi compromisuri şi nu doar propriile soluţii”, a declarat Onofrei.
El a spus că nu va vota moţiunea de cenzură ce va fi introdusă de opoziţie la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei naţionale, exprimându-şi însă nemulţumirea privind forma în care a fost adoptată această lege. „Comportamentul PDL la angajarea răspunderii va fi de a nu susţine moţiunea de cenzură. Aceasta nu înseamnă că mulţi dintre membrii PDL, printre care şi eu, suntem mulţumiţi de felul în care legea a ieşit”, a spus senatorul PDL.
Parlamentarul democrat-liberal a subliniat că, din punctul său de vedere, fiind om cu gândire de dreapta, cu toate că legea aduce îmbunătăţiri în învăţământul din România, aceasta rămâne o lege care nu ajută descentralizarea şi păstrează rolul exagerat al statului în decizii care ţin de administrare şi nu de politici în învăţământ, dar şi că menţine confuzia dintre învăţământul de stat şi cel particular. „Din acest punct de vedere, această lege pare făcută de PSD şi nu de PDL. De aceea, surpriza mea majoră este că PSD susţine o moţiune de cenzură pe această lege”, a spus senatorul PDL.
El a mai arătat că legea întreţine „o confuzie probabil asumată” cu multe prevederi la limita Constituţiei, exemplificând cu articolul din Constituţie care prevede că învăţământul de stat este gratuit, iar legea stabileşte că învăţământul universitar de stat este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual şi cu taxă în condiţiile legii.
Onofrei a constatat că acestei legi îi lipsesc decizii majore care ar fi dus la o aşezare a învăţământului românesc pe principii sănătoase şi care să reziste pe o lungă perioadă de timp. Parlamentarul PDL a mai adăugat că dacă legea va fi promulgată şi va fi operaţională, timpul rămas până la începutul anului şcolar viitor este suficient ca o parte dintre imperfecţiuni să fie corectate. „Modalitatea cea mai facilă de corectare este finalizarea actualului proiect de lege aflat în formă finală la Senat”, a conchis Orest Onofrei.
Intră acum și în grupul de