Intră acum și în grupul de
Problemele cu privire la căderile de pe versant pe DN 17B, în raza județul Suceava, care leagă Vatra Dornei de Broșteni, pe raza localității Holda și care au dus la închiderea drumului au fost fac obiectul unei interpelări la adresa prim-ministrului Nicolae Ciucă depusă în Parlament de parlamentarii AUR de Suceava.
Cei trei parlamentari AUR de Suceava arată în interpelare că traficul rutier între Crucea și Broșteni este închis pe DN 17B, fiind vorba de alunecări de pe versantul la care a făcut lucrări de stabilizare firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021.
„Pe suceveni nu îi interesează dacă administrator al drumului este Ministerul Transporturilor sau Consiliul Județean Suceava, nu îi interesează dacă executantul lucrărilor este vinovat sau beneficiarul nu și-a făcut treaba dar îi interesează să își ducă copii la școală să se poată deplasa la locul de muncă și să-și rezolve treburile zilnice. De asemenea, este compromis și turismul în Bucovina. Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava nu a apărut în zonă semn că problema nu este pe lista lui de priorități”, arată semnatarii interpelării.
Aceștia adaugă că în acest caz prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, acuză DRDP Iași de inactivitate, de lipsă de asumare și chiar de necunoașterea legislației precizînd că administratorul drumului nu a creat condițiile pentru redeschiderea rapidă a circulației, iar DRDP Iași îl acuză de dezinformare pe prefectul Alexandru Moldovan cu privire la demersurile pentru redeschiderea DN 17B și precizează că “nu poate dispune cu de la sine putere reluarea lucrărilor și a circulației, atât timp cât este în vigoare un proces verbal de constatare care recomandă închiderea sectorului de drum afectat.”
Parlamentarii AUR de Suceava consideră că dincolo de conflictul dintre autoritățile statului, cetățenii care trec prin zonă consumă timp, nervi și bani și suferă pentru că nu se pot deplasa la serviciu sau la școală decât ocolind circa 100 de kilometri, că pentru agenții economici care dețin afaceri în zonă, apar costuri suplimentare în această perioadă în care criza din energie provoacă deja dificultăți majore, iar turiștii evită zona de mai bine de 10 zile.
„Domnule Prim- Ministru, solicităm implicarea dumneavoastră personală în deblocarea situației pentru că pe cetățeanul de rând nu îl interesează dacă vina aparține autorităților naționale sau autorităților locale, ci îl interesează ca problema să fie rezolvată și să poată circula pe drumul public. Autoritățile se ceartă, dar DN 17B rămâne blocat. Elevii din zona Dornelor nu pot ajunge la deschiderea anului școlar, sucevenii nu pot ajunge la muncă, iar activitatea economică în zonă este “înghețată”. Solicităm trimiterea Corpului de control al Primului Ministru pentru a verifica calitatea lucrărilor de stabilizare făcute de firma Geiger Transilvania, încheiate în luna decembrie 2021 și legalitatea plăților din bani publici pentru această lucrare neconformă”, se arată în interpelare.
Parlamentarii AUR de Suceava îi solicită premierului Nicolae Ciucă să nominalizeze persoanele vinovate pe care le-a demis în urma blocării DN 17B timp de 10 zile, care sunt măsurile luate pentru deblocarea DN 17 B care leagă Vatra Dornei de Broșteni și când va trimite la Suceava Corpul de control al Primului Ministru.
Intră acum și în grupul de