Intră acum și în grupul de
O sesizare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în nume propriu, nicidecum un conflict între Parlament şi Guvern. Despre asta a fost vorba, potrivit secretarului Senatului, Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, în cazul angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. „Probabil că Guvernul a scris din nou Curţii Constituţionale pentru că dacă a existat un conflict, acesta a fost între preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi Guvern”, a spus Onofrei, care a precizat că sesizarea Curţii Constituţionale a fost făcută de preşedintele Senatului fără acordul Biroului Permanent al Senatului sau al plenului acestui for.
El a arătat că procedura de angajare a răspunderii Guvernului a fost acceptată de Parlament care a prevăzut termene pentru prezentarea angajării răspunderii şi pentru moţiunea de cenzură depusă de opoziţie. „Practic este pus acum în discuţia Curţii Constituţionale dacă este conflict între Parlament şi Guvern sau între preşedintele Senatului şi premierul Emil Boc”, a spus Onofrei.
Senatorul sucevean consideră că prima decizie în acest caz a CC „a aruncat cartoful fierbinte la opoziţie” la PSD şi PNL care ar fi trebuit să-şi dovedească buna credinţă şi dorinţa de a fi elaborată o lege corectă.
Onofrei a arătat că în prezent Comisia de învăţământ din Senat lucrează la această lege în absenţa preşedintelui de comisie, iar forma ce va fi adoptată de comisie va dovedi dacă Guvernul şi în special ministrul Educaţiei au avut dreptate când au acuzat interese mai mult sau mai puţin legitime ale membrilor comisiei. „Felul în care Legea educaţiei a parcurs traseul în ambele Camere dovedeşte că partidele politice nu au capacitatea să negocieze pe lucruri importante, pe de o parte ministrul, extrem de rigid şi opac la dialog şi pe de altă parte, opoziţia, în special PSD, care nu a înţeles că această lege trebuie să fie valabilă şi când se schimbă majorităţile în Parlament”, a mai declarat senatorul PDL. El a subliniat că preluarea de PSD a retoricii PRM pentru a câştiga câteva voturi în Ardeal a dus la blocarea acestei legi.
Curtea Constituţională se va pronunţa, miercuri, 24 noiembrie, ora 14.00, asupra sesizării Guvernului cu privire la conflictul juridic de natură constituţională pe care l-ar avea cu Parlamentul pe marginea angajării răspunderii pe Legea educaţiei.
Premierul Emil Boc a declarat, joi, la sosirea la Curtea Constituţională, că Parlamentul nu poate opri o procedură aflată în derulare, iar dacă a existat un presupus conflict juridic pe tema Legii educaţiei, aşa cum arată decizia CC, acesta s-a soluţionat în momentul stabilirii calendarului angajării răspunderii
Intră acum și în grupul de