Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu anunță protest la Rădăuți „în fața fabricilor austriece” unde este transportat lemnul românesc


Intră acum și în grupul de

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu a anunțat, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că urmare a recentelor hotărâri judecătorești definitive prin care au fost dovedite nelegalitățile firmelor care acționează pe piața lemnului, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor organizează proteste duminică, 15 ianuarie 2023, la Sebeș și la Rădăuți, „în fața fabricilor austriece unde este transportat lemnul românesc”.

„Suntem în situația unui adevărat asalt asupra pădurilor României și a maximizării afacerilor ilegale din domeniul lemnului la noi în țară, deoarece lemnul la negru ajunge la marile companii din această industrie și în plus în perioada următoare a fost anunțată privatizarea ROMSILVA”, arată deputatul AUR de Suceava.

El a precizează în comunicat că trei companii de exploatare a lemnului din România ar prelucra şi lemn tăiat ilegal.

„Acuzaţia deosebit de gravă vine de la o organizaţie de mediu care a urmărit timp de un an şi jumătate transporturile de lemn din păduri la depozite şi la trei companii care îl prelucrează. Potrivit anchetei, lemnul ar avea acte falsificate, fiind tăiat ilegal din parcurile naţionale, unde exploatările sunt interzise și de unde, în ultimii 10 ani, am pierdut două treimi din pădurile virgine. Cele mai multe transporturi ar fi ajuns la trei mari companii de procesare a lemnului din ţara noastră: Schweighofer, Kronospan şi Egger”, adaugă deputatul.

Potrivit acestuia, concluziile raportului făcut de investigatorul american sunt însă dramatice. Jumătate dintre tăierile din România ar fi ilegale. Dacă 2005 aveam 300.000 de hectare de pădure virgină, în urma defrişărilor masive am rămas cu numai 100.000 de hectare.

Deputatul Florin Pușcașu mai arată că în urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, s-a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragroup.

„Inspectorii de la ANAF nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei. Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Compania din Austria a facturat firmelor din grup care activau în România 3% din cifra de afaceri în baza unui „contract și taxă de licență”. Sucursala a plătit și, apoi, a înregistrat aceste cheltuieli drept deductibile, adică neimpozabile”, arată acesta.

El spune că trebuie neapărat să fie tras un puternic semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege susținut de către Guvernul României, promovat pe repede înainte în doar cinci zile de la momentul la care a fost postat pe site-ul secretariatului general al Guvernului și adoptat de către Guvern în data de 19 decembrie prin care se propune, practic, o reorganizare masivă a tuturor regiilor autonome ale statului român, dintre care şi Regia Naţională a pădurilor Romsilva.

„Activităţile economice vor fi transformate în societăţi pe acţiuni, în societăţi pe răspundere limitată, iar Statul Român la un moment dat va vinde aceste acţiuni şi practic vom ajunge la situaţii în care pădurile ţării vor fi administrate, exploatate de către societăţi comerciale, de către SRL-uri şi vor fi cel mai probabil înstrăinate către grupuri de interese care îşi vor permite să cumpere pachete majoritare la aceste societăţi”, a transmis Silviu Geană, preşedintele sindicatelor Silva.

„În urma indiciilor furnizate de mass-media, societatea civilă și activiștii de mediu dar și în urma dovedirii unor proceduri nelegale ale societăților care activează pe piața afacerilor cu lemn, AUR solicită organelor abilitate de lege să facă lumină în afacerile nelegale cu lemn și să demareze controale specifice care sunt prevăzute de lege, după cum urmează: “asigurarea controlului respectării legislaţiei specifice silviculturii şi vânătorii; organizează acţiuni de inspecţie şi control în fondul forestier naţional, indiferent de deţinător, precum şi în fondurile cinegetice şi la acţiunile de vânătoare; urmăreşte şi controlează trasabilitatea materialelor lemnoase; utilizează sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL; îndeplineşte atribuţiile legale, pe linia licenţelor FLEGT; monitorizează şi controlează îndeplinirea cerinţelor europene pentru prevenirea incendiilor în păduri şi pentru respectarea legislaţiei referitoare la materialele forestiere de reproducere” așa cum rezultă din HG.743/2015”, a arătat deputatul Florin Pușcașu.


Intră acum și în grupul de