Intră acum și în grupul de
Printr-o mai bună comunicare între Comisia Europeană şi cele 271 de regiuni se pot asigura finanţări mai substanţiale, într-un timp mai scurt, susţine eurodeputatul PDL de Suceava, Petru Luhan. “Deseori regiunile nu cunosc regulamentele, oportunităţile şi perioadele de valabilitate a unor programe de finanţare. Printr-o mai bună comunicare a Comisiei, cele 271 regiuni definite la nivel european ar putea beneficia de mai multe finanţări si mai substanţiale, acordate într-un timp mai scurt. Doar câteva regiuni din Germania şi-au creat canale de comunicare concrete în special prin reprezentanţele deschise la Bruxelles”, arată Luhan, într-un comunicat de presă, atrăgând atenţia că o comunicare defectuoasă duce la stagnarea dezvoltării regiunilor.
Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, arată într-un comunicat de presă printr-o mai bună comunicare între CE şi regiuni se pot asigura finanţări mai substanţiale, într-un timp mai scurt. “Deseori regiunile nu cunosc regulamentele, oportunităţile şi perioadele de valabilitate a unor programe de finanţare. Printr-o mai bună comunicare a Comisiei, cele 271 regiuni definite la nivel european ar putea beneficia de mai multe finanţări si mai substanţiale, acordate într-un timp mai scurt. Doar câteva regiuni din Germania şi-au creat canale de comunicare concrete în special prin reprezentanţele deschise la Bruxelles”, a precizat Luhan.
Europarlamentarul democrat-liberal a mai arătat că parteneriatele europene în domeniul inovării sunt prioritare, după cum reiese din iniţiativa Comisiei Europene intitulată „Uniunea inovării” şi că parteneriatele la nivel european, naţional şi regional, în sectorul public şi în cel privat vor intensifica activităţile de cercetare şi dezvoltare, vor susţine investiţiile, vor accelera procesul de standardizare şi vor impulsiona cererea.
El citează un răspuns primit de la comisarul Johannes Hahn, potrivit căruia Comisia a reorientat politica de coeziune pentru perioada 2007-2013, prevăzând 86 miliarde de euro, din care 65 de miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala pentru investiţii în dezvoltarea capacitaţii de cercetare şi inovare în statele membre şi în regiunile acestora.
“Cred că această perioadă de criză economică ne aduce în situaţia de a identifica şi lua în considerare aspecte şi zone de potenţial neglijate pana în momentul de faţă. Strategiile de specializare inteligenta a regiunilor ne vor pune în faţa unor alegeri strategice. Este momentul asumării unor decizii de dezvoltare pe termen lung”, a mai declarat Petru Luhan.
El a menţionat că pentru a asista regiunile în acest proces, Comisia va lansa în 2011 o platformă de specializare inteligentă, necesară pentru diseminarea de informaţii şi pentru a asigura un feed-back către regiuni ceea ce va consolida capacităţile şi competenţele în acest domeniu şi va sprijini schimburile de experienţă.
Intră acum și în grupul de