Intră acum și în grupul de
Preşedintele executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a anunţat, luni, că Uniunea Social Liberală formată din PSD, PNL şi PC va avea ca ţintă principală, atunci când va prelua guvernarea, înfiinţarea unui milion de locuri de muncă.
Donţu a spus că în doi ani de guvernare Boc, s-au pierdut 637.000 de locuri de muncă şi că, pe lângă aceştia, au mai apărut şi 212.000 şomeri în plus prin neangajarea absolvenţilor.
El a arătat că dacă în guvernarea PSD şomajul s-a redus, de la un milion de şomeri în 2000, la 550.000 de şomeri în 2004, guvernul actual a dat afară sute de mii de oameni şi nici nu a ajutat mediul economic să preia din forţa de muncă aflată în şomaj.
Donţu consideră că şi Codul Muncii pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea nu va duce la înfiinţarea de noi locuri de muncă.
Potrivit preşedintelui executiv al PSD Suceava, pentru creşterea numărului locurilor de muncă este nevoie de măsuri proactive şi nu contabile, arătând cele şase priorităţi pe care le propune USL.
Astfel, sunt propuse soluţii fiscale directe cum ar fi deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenţi, reducerea graduală a CAS, cu 10 procente, încă din 2011, scutiri de taxe pentru noii angajaţi şi zero contribuţii, pentru noi locuri de muncă, pentru o perioadă determinată, creşterea salariului minim la 750 de lei, TVA redus la produsele agricole, dar şi un program fiscal special pentru industria agro-alimentară, precum şi pentru cei care preiau terenuri necultivate.
Totodată, USL consideră că statul trebuie să fie corect cu mediul economic şi în acest sens este necesară plata datoriilor statului către firmele private, TVA să fie plătit la încasare şi nu la facturare, eliminarea obligaţiei de a plăti CAS pentru persoanele cu drepturi de autor, transformarea vârstei de pensionare din obligaţie în drept, reducerea la jumătate, pe parcursul unui mandat, a numărului de taxe parafiscale.
Un alt punct vizat de USL este cel privind deblocarea absorbţiei de fonduri europene, rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene să fie făcută imediat după cerere şi nu la final şi folosirea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ca unul din cei mai mari angajatori ai României pentru următorii ani.
Totodată, Guvernul USL va negocia pentru bugetul european aferent perioadei 2014-2020 astfel încât să se asigure continuarea finantărilor, dar şi va acţiona pentru comasarea autorităţilor de decizie în domeniu pentru a asigura aplicarea unitară a unor reguli şi norme de accelerare a absorbţiei şi înlăturarea clientelei politice de pe lângă ministere.
În ceea ce priveşte investiţiile în agricultură şi industrie, USL se pronunţă pentru plata integrală a subvenţiilor în agricultură, pentru relansarea proiectelor de parcuri tehnologice şi industriale pentru reducerea costurilor de operare şi creditarea subvenţionată pentru IMM-uri.
Totodată, se consideră că Programul TRADECO ar include în sistemul asigurărilor publice 1,4 milioane de oameni din rural, prin mecanism de colectare şi contractare a produselor tradiţionale.
Mai mult, pentru combaterea evaziunii se impune dezvoltarea sistemului informatic al Gărzii Financiare şi introducerea sistemului de rotaţie a personalului în domeniile cu corupţie ridicată, dar şi dezvoltarea sistemului informatic al Inspecţiei Muncii şi realizarea Planului Naţional de Control, pe baza procedurilor informatice după sistemul ce funcţionează şi în Polonia.
Alte măsuri pentru creşterea numărului de angajaţi se referă la obligativitatea pentru patru luni de practică pentru licee şi facultăţi, pentru a da experienţă de muncă tinerilor încă din timpul studiilor, introducerea unei garanţii pentru tineri pentru a i se oferi un loc de munca după cel mult patru luni de şomaj, un Pact între guvern şi mediul economic, pentru corelarea sistemului de educaţie cu cerinţele reale ale pieţei muncii, investiţii în educaţie (6% din PIB), în special în mediul rural şi introducerea unui pachet minim de educaţie.
Totodată, se prevede punerea unui accent pe serviciile medicale cu acces extins la asigurările de sănătate pentru cât mai mulţi dintre cei care muncesc ce va avea ca efect creşterea competitivităţii, stimularea sectorului IT, ca element major de competitivitate, investiţii în tehnologizarea întreprinderilor, dar şi un accent major pe infrastructura de transport.
Intră acum și în grupul de