Intră acum și în grupul de
UNPR a reuşit să impună 10 amendamente la noul Cod al Dialogului Social, a informat liderul Organizaţiei Judeţene Suceava a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Cătălina Vartic. Potrivit acesteia, la proiectul de lege privind dialogul social, din cele 129 de amendamente depuse, Guvernul a aprobat 13, dintre care 10 au fost iniţiate de UNPR. Vartic a precizat că UNPR consideră că noul Cod al Dialogului Social este o codificare a legislaţie, „ceea ce reprezintă un aspect pozitiv”.
“Din punct de vedere politic, noua lege reprezintă o abordare ideologică de dreaptă, împărtăşită de PD-L, UDMR şi grupul minorităţilor, în raport cu care UNPR, prin amendamentele depuse, a încercat să conserve o parte din caracterul social al statului, aşa cum este inclus în Constituţie. De asemenea, din punct de vedere economic, considerăm că Executivul mizează exagerat pe creşterea competitivităţii economice, prin introducerea noilor reglementări. Se doreşte, de fapt, conservarea unei competitivităţi bazate doar pe utilizarea unei forţe de muncă relativ ieftine, al cărui preţ să nu fie influenţat în nici un fel de înţelegeri între partenerii sociali la nivel naţional”, a declarat Cătălina Vartic.
Pe de altă parte, ea a mai precizat că principala influenţă a noilor reglementări din punct de vedere social se va reflecta prin politica salariului minim pe economie.
Preşedintele UNPR Suceava a mai menţionat că în situaţia în care guvernele care vor conduce România vor adopta o politică a salariului minim pe economie care să stabilească un raport mai echilibrat între acesta şi salariul mediu pe economie, dispariţia contractului colectiv de muncă la nivel naţional nu va avea efecte negative. „Dacă, dimpotrivă, vor fi adoptate, măsuri de păstrare a salariului minim la cote foarte mici, statutul social al unui număr important al lucrătorilor din România va avea substanţial de suferit. În concluzie, noul Cod de Dialog Social, are printre aspectele pozitive introducerea criteriului de reprezentativitate pentru sindicate de la nivel de unitate 50% plus 1 din numărul de salariaţi, iar ca aspect negativ menţionăm dispariţia contractului colectiv la nivel naţional”, a conchis Cătălina Vartic.
Intră acum și în grupul de