Senatorul PSD de Suceava Gheorghiță Mîndruță la New York la Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă


Intră acum și în grupul de

În perioada 15-18 iulie 2024, senatorul PSD de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, a participat la cea de-a 12-a reuniune a Forumului Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF2024) organizată sub auspiciile Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC) la New York. În cadrul evenimentului, s-au discutat măsuri pentru consolidarea Agendei 2030 și eradicarea sărăciei în contextul crizelor multiple.

Din delegația României au făcut parte senatorii Laura-Mihaela Moagher și deputatul Ioan Cupșa, alături de reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Tema principală a HLPF2024 a fost „Consolidarea Agendei 2030 și eradicarea sărăciei în vremuri de crize multiple: furnizarea eficientă de soluții durabile, reziliente și inovatoare”. Programul a inclus dezbateri generale, prezentări privind finanțarea dezvoltării durabile, valorificarea formatelor regionale pentru sprijinirea țărilor afectate de crize și reuniuni paralele unde 38 de țări au prezentat Rapoarte Naționale Voluntare.

Pe 16 iulie, UIP a organizat o reuniune dedicată parlamentarilor prezenți la Forum, discutând despre importanța ODD 16 – Investiția în parlamente și ODD 13 – Consolidarea adaptării și finanțării acțiunilor climatice. În cadrul intervenției sale, senatorul Mîndruță a reafirmat angajamentul României față de dezvoltarea durabilă și a prezentat strategia națională și planul de acțiune pentru implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Senatorul a menționat crearea unui Centru de excelență pentru dezvoltarea durabilă și diverse inițiative pentru copii și tineri, inclusiv proiectul SenatJunior și legi pentru participarea copiilor în procesele decizionale. Mîndruță a evidențiat și necesitatea modernizării instituțiilor prin integrarea noilor tehnologii și a AI, exemplificând cu proiectul „Soluții digitale pentru dezvoltarea capacității administrative” de la Senatul României.

În marja Forumului ONU, senatorul Mîndruță a participat și la lansarea celui de-al doilea Raport mondial privind realizarea ODD16, subliniind lipsa progreselor în combaterea criminalității organizate și corupției.

Totodată, în timpul vizitei sale la New York, s-a întâlnit cu Ștefan Isache, un student sucevean participant în programul Work & Travel, și cu Consulul Onorific al României în statul Michigan, Nicolai Ianos, discutând despre comunitatea românească din SUA și întărirea legăturilor economice și culturale dintre cele două țări.


Intră acum și în grupul de