Intră acum și în grupul de
Preşedintele executiv al Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD, Ovidiu Donţu, trage un semnal de alarmă privind accesul populaţiei din mediul rural la servicii medicale de specialitate, arătând că odată cu desfiinţarea unor spitale, posibilitatea celor din mediul rural de a ajunge la medic scade dramatic. Într-un comunicat de presă, liderul PSD Suceava susţine că jumătate din populaţia României nu are acces la servicii medicale, în condiţiile în care 46% din populaţia României trăieşte în mediul rural şi doar 9% dintre medici lucrează la ţară, iar dintre aceştia, circa 97% sunt medici de familie.
„Oamenii apelează la medic doar atunci când se află în situaţii grave, dar şi atunci găsesc spitalele închise. Actualul guvern este extrem de cinic pentru că, în general, cei din mediul rural nu sunt înregistraţi formal în câmpul muncii şi deci nu plătesc asigurări de sănătate. Atunci guvernul îi abandonează pur şi simplu şi nu le oferă acces la niciun serviciu medical”, precizează Donţu în comunicat.
Potrivit documentului citat, PSD susţine pentru mediul rural modelul centrelor de sănătate multifuncţionale, care să se dezvolte în funcţie de nevoile locale identificate de comunitate. „Centrele de sănătate multifuncţionale pot reuni, alături de medicul de familie, competenţe diverse, cum ar fi: medici specialişti, asistenţi comunitari, farmacişti, dentişti, asistenţi sociali, specialişti în îngrijiri paleative, îngrijiri la domiciliu etc. Acest model a fost identificat ca răspunzând nevoilor populaţiei, în special din zonele rurale, încă din perioada 2003-2004 şi a fost inclus pentru realizare în Programul APL II, Reforma sistemului sanitar, finanţat de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii. În 2004, au fost propuse a fi realizate cel puţin 100 de astfel de centre, repartizate în toate regiunile de dezvoltare ale ţării. Până în prezent, nu s-a realizat niciun astfel de centru”, arată preşedintele executiv al PSD Suceava în comunicatul de presă.
Totodată, Donţu mai subliniază că PSD susţine stimularea şi motivarea medicilor de familie din zone defavorizate: prima de instalare, locuinţa de serviciu asigurată de primărie, indemnizaţii de şedere în localitate, dotare, inclusiv mijloc de transport etc.
Intră acum și în grupul de