Intră acum și în grupul de
Actualul sistem de vot uninominal pentru Parlament trebuie neapărat corectat întrucât a produs inechităţi flagrante, este de părere secretarul Senatului Orest Onofrei, senator PDL de Suceava. Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare există unanimitate că actualul sistem de vot pentru alegerea parlamentarilor trebuie modificat şi până la o decizie finală a coaliţiei, care este obligatorie pentru orice membru PDL, în dezbaterea publică trebuie să fie prezentate punctele de vedere, în special ale parlamentarilor.
Onofrei consideră că un sistem de vot trebuie să fie logic şi coerent şi că, la prima vedere, pare logic că dacă primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene sunt aleşi într-un singur tur, acelaşi sistem de vot să fie folosit şi la parlamentari. El a atras însă atenţia că primarii şi preşedinţii de CJ sunt cei care fac parte din executivul local, iar consilierii locali şi consilierii judeţeni, care decid în forurile deliberative ce face executivul, sunt aleşi proporţional.
„Prima observaţie care trebuie luată în calcul este că în Uniunea Europeană nu suntem noi cei care legiferăm formula perfectă. Sistemul de vot majoritar e doar în Anglia, la Senat în Franţa şi jumătate din Parlament în Germania. În rest, în toate celelalte ţări e vot proporţional sub diferite forme, pe listă, preferenţial pe listă, sau combinat”, a spus parlamentarul sucevean.
El a mai arătat că dacă sondajele prezentate de diferite organizaţii neguvernamentale sunt reale, peste 60 la sută din populaţia României consideră că votul pe listă e mai corect decât uninominal pentru că se respectă voinţa electoratului ca proporţie la vot. „La votul pe listă partidele responsabile au posibilitatea să selecteze candidaţii, iar oameni fără notorietate, dar cu valoare, inclusiv lideri de partide, pot să acceadă pe listă fără să alerge prin colegii”, a spus senatorul PDL.
În opinia lui Onofrei, cel mai mare câştig al candidatului pe numele partidului şi nu în nume propriu este că parlamentarul poate avea program politic legat de legiferare şi nu se transformă în „promiţător de poduri şi podeţe”. Secretarul Senatului a mai apreciat că din experienţa actualului Parlament, care pare cel mai slab din ultimii 20 de ani, se pare că trebuie schimbat şi statutul parlamentarului, dacă se va menţine sistemul uninominal. „Nu e corect să dai socoteală electoratului tău, în nume propriu, când în Parlament, de cele mai multe ori, deciziile pe care le iei sunt date de poziţia degetului mare al liderului de grup. Când eşti ales în numele partidului eşti obligat să respecţi poziţia partidului, dar când eşti ales uninominal, prin modificarea statutului parlamentarului, trebuie suprimat conflictul dintre agenda partidului şi cea a parlamentarului, altfel riscăm să avem în Parlament atâtea partide câţi parlamentari sunt”, a mai declarat senatorul PDL.
El a mai spus că este surprins că în dezbaterea privată, în proporţie covârşitoare, parlamentarii şi liderii de partide se pronunţă pentru reintroducerea votului pe listă, iar când se află în public susţin uninominalul. „Chiar când opoziţia vântură interzicerea traseismului, e tot o ipocrizie. Victor Ponta spune că atunci când va avea majoritatea va adopta o lege împotriva traseismului politic. O poate face de acum. Ţine de voinţa lui directă să nu primească în partid nici un alt parlamentar de la alt partid şi atunci îl voi crede”, a mai spus Orest Onofrei.
Comisia coaliţiei pentru analiza legilor electorale a ajuns, luni, la concluzia unanimă că sistemul electoral după care s-au desfăşurat alegerile din 2008 trebuie schimbat, a declarat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu. El a spus că, pornind de la această concluzie, reprezentanţii partidelor din coaliţie au expus în şedinţa Comisiei opinia privind modalitatea de corectare a acestui sistem, urmând ca săptămâna viitoare să se reia discuţiile pe această temă.
“Comisia s-a întrunit şi a ajuns imediat la concluzia unanimă că sistemul electoral după care s-au desfăşurat alegerile din 2008 trebuie schimbat. Pornind de la această atitudine critică, fiecare dintre grupurile politice componente ale coaliţiei au expus modalitatea prin care văd corectarea sistemului electoral din 2008 şi, după discuţii lămuritoare desfăşurate în spiritul promovării ideii de coaliţie politică, a rămas ca reprezentanţii din această comisie să se întoarcă în partidele lor pentru a discuta şi a formula mai bine un punct de vedere, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă întâlnire”, a afirmat Sever Voinescu.
El a spus că PDL susţine un sistem de vot uninominal care să respecte principiul potrivit căruia compensarea politică trebuie să nu altereze voinţa cetăţenilor din colegii.
Intră acum și în grupul de