Intră acum și în grupul de
Clasificarea realizată de Asociaţia Universităţilor Europene, în urma căreia Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava a fost încadrată în ultima categorie, respectiv cea a “universităţilor centrate pe educaţie” poate fi o bază de plecare pentru viitor, un moment zero în învăţământul superior sucevean, este de părere preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a UNPR, Cătălina Vartic. “E nevoie să trecem la o altă etapă în viaţa universităţii noastre, e nevoie să avem facultăţi bune nu doar facultăţi multe, e nevoie să dăm studenţilor cunoştinţe şi informaţii, nu doar diplome. Şi poate cel mai important este să fim sinceri cu noi şi să ne recunoaştem locul”, susţine liderul UNPR Suceava, într-un comunicat de presă, încercând astfel să explice de ce universitatea noastră a fost încadrată în ultima categorie de clasificare.
Ea consideră nejustificată reacţia de nemulţumire a conducerii Universităţii din Suceava în ceea ce priveşte această clasificare. ”Domnul rector Adrian Graur a declarat că această clasificare este nedreaptă, că aduce dezechilibre între regiunile României prin încadrarea în prima categorie a universităţilor din vestul ţării şi în cea de-a doua sau a treia categorie a universităţilor din est si că cel mai tare îl doare lovitura de imagine dată universităţii sucevene. Si totuşi, în cadrul Universităţii sucevene sunt facultăţi cu nivel de performanta A – Ingineria Prelucrării Alimentelor şi Inginerie Electrică, dar sunt si facultăţi cu nivel de performanţă E – Filosofie, Asistenţă Socială, Economie, Ingineria Mediului”, arată Vartic în comunicat.
Liderul UNPR Suceava a ţinut să sublinieze că politicul nu a avut nicio influenţă la această clasificare. “De data aceasta nu putem da vina nici pe Funeriu, nici pe Flutur, nici pe coaliţia la guvernare, nici pe politicieni care predau la facultăţi cu performanţă E. Pe baza unor criterii europene, o instituţie europeană a făcut o evaluare a învăţământului superior românesc şi la această evaluare, Suceava a intrat la categoria << … si alţii >>, evidenţiază Cătălina Vartic.
În opinia sa, această clasificare e doar o radiografie de moment şi se poate schimba anul viitor. “Dar se va schimba doar dacă la Universitatea din Suceava se va schimba ceva. Si de schimbat este timpul să fie schimbat ceva în mentalitatea şi managementul instituţiei. La Suceava s-a făcut mult în ceea ce priveşte infrastructura, s-au făcut investiţii în baza materială, dar s-au diversificat si înmulţit programele de studii fără a fi corelate cu ceea ce poate să ofere universitatea suceveană ca şi calitate a învăţământului. La unele facultăţi nu a fost interes sau timp pentru cercetare academică, nu sunt proiecte ştiinţifice, nu sunt colaborări cu profesori universitari de renume, sunt studenţi care nu ştiu nici măcar ce materii studiază”, susţine preşedintele UNPR Suceava.
Şi pentru că “Universitatea Ştefan cel Mare” reprezintă o emblemă pentru judeţul Suceava, Cătălina Vartic consideră că “Senatul care va conduce universitatea din 2012 va avea o misiune grea. Aceea de a schimba optica şi de a lua măsuri în mod pragmatic, fără a se victimiza, pentru că dacă există două facultăţi cu nivel de performanţă A, înseamnă ca se poate face performanăa şi trebuie să se facă şi la Suceava”.
Intră acum și în grupul de