Intră acum și în grupul de
Desfiinţarea actualelor judeţe şi înfiinţarea unor super-judeţe încalcă principiul subsidiarităţii, drept pentru care premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, nu vor putea argumenta o asemenea acţiune în faţa reprezentanţilor Uniunii Europene, este de părere deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor.
Fost europarlamentar, acesta susţine că introducerea principiului subsidiarităţii în tratatele europene vizează exercitarea competenţelor la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni, iar premierul Emil Boc şi Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, nu vor putea preciza, în faţa reprezentanţilor UE, criteriile în baza cărora propun desfiinţarea unui nivel de organizare teritorială mai apropiat de cetăţeni şi înfiinţarea unor super-structuri administrative. Nechifor a arătat că acest principiu este menţinut şi în ţările UE care au adoptat modelul regional.
Deputatul PSD a explicat că ţările europene care au adoptat modelul regional de organizare teritorială au ca nivele statistice de populaţie aparţinătoare unui teritoriu (clasificarea NUTS), comună, oraş sau municipiu, apoi judeţ, în Franţa denumit departament, în Germania bezirk, în Italia provincie, apoi nivelul regional, iar în final nivelul naţional, al statului. „Sigur că, funcţie de dimensiunea statului şi mărimea populaţiei, nivelul NUTS III, cel regional, poate să nu existe, cum e cazul Liechenstein sau Andorra”, a spus Nechifor.
El a mai arătat că UE recomandă nivelul regional ţărilor cu suprafaţă şi populaţie mare, şi cere respectarea unor criterii prin care regionalizarea să poată deveni un proces puternic al dezvoltării durabile, care presupune reducerea decalajelor dintre regiuni alăturate şi eliminarea disparităţilor intra şi inter-regionale. „Regiunea trebuie să fie constituită pe baza unui istoric, a unui set de valori culturale, economice şi sociale, dar să şi aibă posibilitatea unei dezvoltări echilibrate şi durabile”, a spus deputatul social-democrat.
Potrivit acestuia, regiunea are câteva competente clar definite, cum ar fi transporturi, sănătate sau educaţie, iar restul de competenţe se acordă la NUTS II, la nivelul judeţelor. Nechifor a reamintit că, recent, Comisia Europeană, răspunzând unei întrebări adresate de europarlamentarul Ramona Mănescu, arată că până în 2013 nu este în niciun caz necesară regionalizarea întrucât fondurile structurale pentru perioada 2007-2013 sunt distribuite pe actuala organizare administrativ-teritorială şi a recomandat autorităţilor române să se preocupe mai mult de absorbţia fondurilor europene. „De fapt, Comisia Europeană a transmis Guvernului că rata de absorbţie a fondurilor europene este ruşinos de mică şi a cerut actualilor guvernanţi să nu găsească nod în papură că vina pentru nereuşita în domeniul folosirii banilor puşi la dispoziţie de UE e din alte cauze decât lipsa lor de pricepere”, a conchis Nechifor.
Intră acum și în grupul de