Intră acum și în grupul de
Candidatul UNPR la Primăria Suceava, Adrian Macovei, transmite într-un comunicat de presă că alimentarea populaţiei municipiului reşedinţă de judeţ cu apă caldă şi căldură suficiente şi la preţuri decente va fi una dintre preocupările sale dacă va ajunge primar.
“Îmi doresc ca Suceava să fie într-o zi un oras în care un duş cald şi o casă încălzită, adică normalitatea unui trai decent, să nu mai scoată în sezonul rece, din buzunarele oamenilor, jumătate din venitul lor lunar”, a declarat Macovei.
În opinia acestuia, în ultimii ani, SC Termica SA, a ajuns, cum a declarat însuşi actualul edil-şef, Ion Lungu, „o piatră de moară la gâtul primăriei”.
“De ce? Voit sau nu, ani în şir, Primăria Suceava nu a plătit către Termica subvenţia datorată şi la rândul ei, societatea s-a îndatorat, până la pragul blocajului financiar, la furnizorii de cărbune. << Ajutată >> din toate părţile, discreditată şi fără investitori care s-o ajute să ţină pasul cu vremurile, Termica Suceava, tinde să devină istorie. Instalaţiile de huilă de la CET, care au trecut prin etape de modernizare şi de retehnologizare majore vor ajunge la fier vechi şi ultimii 400 de angajaţi ai societăţii vor intra în şomaj.
Dar n-ar fi nici prima, nici ultima societate comercială “măturată” din peisajul Sucevei şi cine ştie ca alt supermarket ar putea fi construit pe locul Termicii dacă aceasta nu ar reprezenta un interes vital pentru oraş”, susţine candidatul UNPR Suceava în comunicatul de presă.
Ca viitor primar şi permanent consumator de energie termică, Adrian Macovei consideră că sistemului de termoficare centralizat ar putea fi cea mai civilizată, nepoluantă, sigură şi eficientă metodă de a da căldură şi apă caldă oamenilor.
El a mai ţinut să precizeze în documentul citat că nu crede că noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă, anunţată a fi construită de firma bucureşteană Adrem Invest, va fi salvarea locuitorilor municipiului Suceava, cel puţin la capitolul costuri pentru populaţie.
“Centrala va funcţiona, într-o primă fază pe gaz metan, un combustibil accesibil deocamdată, dar cu preţ instabil, care tinde să devină tot mai mare. Este foarte posibil ca în câţiva ani, facturile la apă caldă şi căldură să fie la fel de mari cum sunt în prezent. Modelul termoficării Vienei, capitala Austriei poate fi un model de urmat şi la Suceava, fiind într-adevăr o soluţie eficientă şi mai ieftină pentru populaţie.
Pe timpul iernii, 30% din necesarul de căldură al vienezilor este produs centralizat, în cogenerare, în uzine de incinerare a deşeurilor provenite din oraş, o resursă la îndemână, inepuizabilă.
Vara, când populaţia are nevoie doar de apă caldă, serviciul este asigurat de firma de termoficare a oraşului, numai din această sursă. Poate fi şi aceasta o soluţie pentru ca sucevenii să aibă în viitor apă caldă şi căldură fără să plătească facturi de coşmar”, a conchis candidatul UNPR la funcţia de primar al municipiului Suceava.
Intră acum și în grupul de