Exproprierile de pe soseaua de centura a Sucevei, repuse pe tapet de ministrul Justitiei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunțat, duminică, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu locuitori din comuna suceveană Şcheia care s-au plâns de situația exproprierilor de teren de pe şoseaua de centură a municipiului Suceava că această situaţie va trebui investigată pentru că este „extrem de dubioasă”.

Titus Corlăţean le-a spus celor câteva sute de locuitori din Scheia care au participat la discuții că are cunoștință de existența unor probleme „foarte serioase şi foarte grave” legate de terenuri şi despăgubiri şi a pomis că după alegerile din 10 iunie se va uita cu foarte multă atenţie la plângerile cetăţenilor.

El a arătat că i se pare dubios că unele persoane au primit terenuri, pe păşunea comunei, contrar legislaţiei, „exact pe linia şoselei de centură, exact cui trebuie, exact cu despăgubirile cele mai mari”.

Unul dintre consilierii locali din comună, Octavian Dârja, a spus că primii cetăţeni care au fost expropriaţi au primit despăgubiri între 20 şi 40 de euro/mp, după care s-a modificat legislaţia, iar pentru alti 493 de proprietari valoarea despăgubirilor este de 1,23 de lei/mp.

El a mai spus că mai bine de 300 de proprietari au atacat în instanţă decizia de despăgubire, dar că restul nu au bani pentru a susţine un proces.

Un alt localnic i-a recomandat ministrului Justiţiei ca Guvernul actual să emită „o contraordonanţă de urgenţă” care să anuleze prevederile ordonanţei de urgenţă din 2011 a Guvernului Boc prin care s-a modificat cuantumul despăgubirilor la expropriere.

Ministrul Justitiei le-a cerut locuitorilor comunei să-i înainteze o plângere oficială, cu semnăturile celor prejudiciaţi şi cu documentele aferente, urmând să transmită instituţiilor abilitate să ancheteze cazul.

„Atribuirea dubioasă a unor loturi exact pe traseul centurii, cu despăgubiri consistente date potrivit legii de atunci, după care legea se modifică rapid şi scade nivelul despăgubirilor şi ceilalţi cetăţeni, cei mai mulţi, nu primesc nimic, daţi-mi voie să spun că sunt lucruri care par extrem de dubioase”, a ținut să sublinieze Titus Corlăţean.

Reamintim că Prefectura Suceava a anunţat în urmă cu două săptămâni că din 2011 a sesizat IJP Suceava să verifice dacă la exproprierile făcute pentru ruta şoselei ocolitoare a municipiului Suceava au fost fapte de natură penală după ce a constatat cazuri ilegale de punere în posesie pe păşunea comunei Şcheia şi pe traseul şoselei.

Fostul prefect de Suceava Sorin Arcadie Popescu spunea în iunie 2011 că unele persoane au obţinut ilegal terenuri în comuna Şcheia în zona şoselei de centură şi că a constatat că aplicarea Legii fondului funciar s-a făcut “mai mult sau mai puţin legal”.

El a arătat că s-au făcut schimburi proporţionale de teren între proprietari şi Consiliul Local Şcheia cu suprafeţe din păşunea comunală, iar ulterior nu s-a realizat o evidenţiere strictă a izlazului comunal pe care nu se pot face puneri în posesie şi că a constatat că există persoane puse în posesie cu terenuri pe zona unde ar trebui să fie proprietatea privată a comunei Şcheia.

Prefectura Suceava a început şi procedurile de anulare a celor 41 de titluri de proprietate obţinute ilegal pe izlazul comunal.


Intră acum și în grupul de