Intră acum și în grupul de
Desi pare că meciul privind validarea sau invalidarea referendumului referitor la demiterea presedintelui Traian Băsescu este principala preocupare a politicienilor suceveni, de fapt, în perioada aceasta aceștia se concentrează pentru stabilirea candidatilor pe colegiile electorale din judet, în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.
Potrivit surselor NewsBucovina.ro, calculele principalelor partide de pe esicherul politic sucevean indică faptul că USL se așteaptă să câștige în toamnă, cel putin, 7 deputați si 2 senatori din cele 10 posturi de deputat si 4 de senator cât are repartizate judetul Suceava.
De altă parte, PDL speră să câștige cel puțin 4 posturi de deputat si 2 de senator.
Ambele tabere politice iau foarte serios in calcul că există posibilitatea ca PP-DD să obțină cel puțin un post de deputat in judet, în funcție de jocul rezultatelor și redistribuirii mandatelor de parlamentar.
PDL isi nominalizeaza candidati pentru a maxima scorul final
Aflat în opoziţie, atât la nivel central cât și judetean după ce au pierdut fotoliul de președinte al CJ, PDL Suceava încearcă să își mențină un număr semnificativ de parlamentari în judeţ. Dacă în urma racolărilor făcute la mijlocul mandatului guvernării PDL, în timpul guvernului BOC, democrat-liberalii suceveni se lăudau cu cel mai mare grup de parlamentari din judetele țării, având atunci 10 parlamentari, acum, când mai sunt câteva luni până la alegeri, încearcă să câștige, cel puțin, în colegiile în care primarii PDL sunt majoritari ca număr.
Astfel, preşedintele organizației județene a PDL, col. Gheorghe Flutur, potrivit surselor NewsBucovina.ro, dorește să candideze pe un colegiu ”securizat” și va merge în zona municipiului Rădăuți, unde se bazează pe sprijinul necondiționat a primarului Aurel Olărean, a cărui candidatură, contestată în partid, a fost sustinută și impusă de dl Flutur, cu riscul pierderii președintelui organizației PDL din Rădăuți, Petru Carcalete, un vechi colaborator si prieten politic al presedintelui PDL. Deși Gheorghe Flutur a fost senator al Sucevei de data aceasta el va dori să candideze pentru un post de deputat.
Secretarul general al PDL Suceava, Ioan Bălan, va candida din nou, pentru al doilea mandat consecutiv, pe colegiul 2 Suceava, la Camera Deputaților el reusind in alegerile locale să obtină un număr mare de voturi in favoarea PDL.
Prim-vicepresedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, analizeaza foarte serios daca va mai candida la Parlamentul României, el urmând să renunțe în cazul in care legea electorala va fi modificată. Totodată, dacă va candida, Orest Onofrei, analizeaza varianta optimă pentru el, de a candida pe colegiul actual de Senat sau de a merge pe un colegiu de Deputat, Colegiul 3 Suceava care face parte, din punct de vedere teritorial-adminstrativ, din colegiul pentru Senat.
O eventuală candidatură pentru Senat e conditionată de modul cum se vor pozitiona adversarii politici din colegiul 1 Suceava, reprezentat actualmente de deputatul PDL, Sanda Maria Ardeleanu.
Un alt parlamentar PDL, Dan Gabriel Gospodaru, deputat in colegiul Gura Humorului, intenționează să candideze insă pentru Senat, în colegiul zonei de munte, post deținut actualmente de senatorul PDL Sorin Fodoreanu care a anuntat de multă vreme că nu va mai candida în 2012.
PDL va mai arunca in lupta electorală, pentru colegiul Fălticeni, care este fief al PSD, pe fostul primar de Fălticeni, Vasile Tofan, in zonă urmând să mai candideze, conform acelorași surse, Corneliu Popovici, fost consilier al ministrului PDL, Elena Udrea. Pentru celelalte colegii unde USL are prima șansă, PDL nu va propune candidati a căror imagine ar putea fi afectată de înfrângerea la urne.
PNL visează cu ochii larg deschiși la Parlamentul României
Pe de altă parte, încurajați de rezultatele alegerilor locale, cât și de numărul mare de votanți contra presedintelui Traian Băsescu si PDL, in tabăra USL, previziunile pentru alegerile generale dau ca sigură câștigarea unui număr important de parlamentari. Potrivit protocolului USL, desemnarea candidatilor se va face in paritate de 1-1, cu conditia mentinerii pentru fiecare partid în parte, a actualelor mandate si colegii de parlamentar.
În fapt, în judetul Suceava, rămân de împărțit doar 3 colegii de deputat si 2 de senator. Este vorba de candidaturile pentru colegiul 1 si 2 din zona Suceava, si colegiul Gura Humorului, la Deputati, iar la Senat colegiul pe zona de munte si Colegiul Suceava.
PNL va avea pe Dumitru Pardău candidat pentru Camera Deputatilor in colegiul Vatra Dornei, pe actualmente il si ocupă, având șanse reale să câștige din nou cu peste 50 % din voturi. Totodată PNL va avea colegiul Rădăuți, deținut de Mircea Irimescu, precum și colegiul de Senat, zona Rădăuți-Siret, unde va candida pentru un nou mandat senatorul Tiberiu Prodan.
Ținând cont de rezultatele obținute în alegerile locale, PNL dorește ca și candidat, pentru funcția de deputat in Colegiul 1 Suceava, pe președintele organizației județene Alexandru Băișanu, precum și colegiul de deputat pe Humor, pentru o persoană susținută puternic de primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc. PNL ar mai vrea insă si colegiul de Senat pe zona de munte, unde voturile pro-USL aduse de candidatii pentru deputat reprezintă mai mult de jumătate plus unul.
Confruntarea ”Titanilor” pentru PSD Suceava
PSD Suceava va avea sigur candidati pentru Camera Deputatilor, pe colegiile deținute actualmente, de Ioan Stan și Eugen Bejenariu. Deputatul Eugen Uricec va candida pentru Camera Deputaților, cel mai probabil, in colegiul Fălticeni, ocupat până în iunie de președintele actual al CJ, Cătălin Nechifor. Uricec se va bate pentru fotoliu cu fostul său coleg de PDL, Vasile Tofan.
Actualul senator al zonei Fălticeni, Gavril Mîrza intenționează să renunțe la colegiu si să candideze pentru un post de deputat, conform surselor NewsBucovina.ro, in același colegiu cu Orest Onofrei, ceea ce va determina ca de fapt, întreaga campanie electorală din judet să fie axată pe confruntarea celor 2 ”foști” senatori, dar în același timp conducători ai judetului în aceeași perioadă 2004-2008, când Mîrza era președinte al CJ Suceava iar Orest Onofrei prefect al judetului.
Pentru funcția de senator al acestui colegiu ar urma să candideze din partea USL, presedintele executiv al PSD, Ovidiu Dontu, care are insă posibilitatea să aleagă și Colegiul Suceava pentru Senat, fiind președinte al organizatiei municipale a social-democraților suceveni.
In colegiul deținut de fostul deputat Gheorghe Coroamă, va fi desemnat din partea USL, un membru al PSD, propunerea urmând a fi agreată de conducerea PSD Suceava și de Gheorghe Coroamă, care este primar al comunei Putna.
O necunoscută este canditura presedintelui UNPR Suceava, dna Cătălina Vartic, care urmează, potrivit înțelegerii din cadrul Alianței de Centru Stânga, înregistrată joi la Tribunalul București, dintre PSD si UNPR, să obțină o nominalizare pentru unul dintre colegiile ce vor reveni PSD in cadrul USL. Cel mai probabil Cătălina Vartic va alege intre colegiul 1 Suceava pentru Senat sau sa candideze pentru Camera Deputatilor in colegiul lui Gheorghe Coroamă.
Potrivit rezultatelor politice, PP-DD ar urma sa obtină în judet un post de deputat, în urma redistribuirii voturilor. Calculele hârtiei arată că nominalizatul PP-DD cu cele mai mari șanse este cel care va merge în colegiul Rădăuți, unde candidează Gheorghe Flutur (PDL) si Mircea Irimescu (PNL), întrucât acesta e colegiul cu cel mai mic număr de alegători iar șansele ca unul dintre candidați să obțină peste 50 % dintre voturi sunt reduse.
Intră acum și în grupul de