Intră acum și în grupul de
Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, informează că un sondaj efectuat de Parlamentul European privind percepţia europenilor asupra UE arată că românilor le-a scăzut încrederea în propria identitate naţională.
Potrivit unui comunicat al eurodeputatului democrat liberal, Parlamentul European a realizat în perioada 2-17 iunie 2012 un sondaj la scară largă privind percepția europenilor asupra Uniunii Europene, așteptările acestora de la politicile europene, dimensiunea sentimentului de identitate națională și europeană, precum și cunoștințele despre instituțiile europene. Sondajul a fost realizat în toate țările Uniunii Europene, fiind înregistrați aproximativ 26.000 de respondenți.
Conform sursei citate, în privința imaginii UE în statele membre, aceasta a înregistrat o îmbunătățire considerabilă în cele mai multe dintre statele europene, față de anul precedent, iar conform eurobarometrului, 40% dintre europeni apreciază imaginea Uniunii Europene ca fiind foarte bună, 35% ca fiind neutră și 23% ca având o percepție publică negativă.
În România, datele sunt peste media europeană astfel încât 58% din populația țării apreciază ca fiind pozitivă imaginea UE, în timp ce în 2011 doar 49% dintre români considerau astfel.
Luhan menţionează că în privința sentimentului de apartenență la Uniunea Europeană, peste 50% dintre europeni consideră că este bine că țara lor face parte din familia europeană, în timp ce 31% nu văd niciun avantaj sau dezavantaj din această afiliere, iar 16% dintre europeni consideră că este nepotrivită apartenența țării lor la Uniunea Europeană.
Țările care se bucură cel mai mult de apartenența la familia europeană sunt: Luxemburg (78%), Olanda (70%), Germania (70%), Belgia și Danemarca (66%), Suedia (61%) și România (59%).
La întrebarea dacă europenii consideră că vocea lor individuală contează în ansamblul politicilor europene, peste 54% dintre respondenți consideră că afirmația nu este adevărată, în timp ce 42% sunt de acord cu aceasta. La această întrebare 35% dintre români au răspuns afirmativ.
În ceea ce priveşte măsura în care vocea individuală a europenilor contează în țara lor de origine, peste 58% dintre europeni consideră că vocea lor contează mai degrabă în țara de origine, în timp ce 40% dintre respondenți spun ca vocea lor nu influențează în niciun fel politicile interne.
“Dacă în 2011 doar 29% dintre români considerau că vocea lor contează în România, astăzi, conform eurobarometrului, un procent de peste 40% consideră că pot genera schimbări în actul de guvernare”, a declarat Petru Luhan.
În ceea ce privește puterea decizională a tării de origine în Uniunea Europeană, 65% dintre respondenți consideră că țara lor are un cuvânt important de spus în politicile europene, față de 31% care nu cred în puterea de influențare a acestora.
Potrivit sondajului, peste 46% dintre români cred că țara noastră poate influența deciziile UE, situându-se pe locul al doilea în clasamentul european, imediat după Austria (61%). Cât privește identitatea națională și cea europeană, cei mai mulți dintre respondenți (44%) cred doar în identitatea lor națională, în timp ce 43% se consideră atât europeni cât și naționali. Doar 4% dintre respondenți se simt doar europeni. “România a înregistrat o scădere de 4 puncte procentuale a încrederii în propria identitate națională. Dacă în 2011, 44% dintre români susțineau identitatea lor națională, astăzi doar 40% mai simt la fel. Schimbarea fundamentală a fost generată de nevoia românilor de a avea o identitate europeană în contextul tulburărilor politice interne. Românii cred astăzi mai mult în identitatea lor europeană decât în cea națională”, subliniază Petru Luhan.
Conform aceluiași eurobarometru, românii consideră că elementele care pot crea o identitate unică europeană sunt: cultura, moneda unică și valorile democratice. În același timp, peste 70% dintre români consideră că principalele probleme la care Uniunea Europeana trebuie sa găsească o soluție sunt combaterea sărăciei și reducerea șomajului. “USL trebuie să respecte valorile democratice care stau la baza identității europene. Le recomand liderilor USL să țină cont de rezultatele acestui eurobarometru, care dovedesc că luptele politice interne îi îndepărtează pe români de identitatea lor națională și îi determină să își pună speranța în Uniunea Europeană ca sprijin unic pentru problemele de ordin național”, concluzionează europarlamentarul Petru Luhan.
Intră acum și în grupul de