Marius Vatavu: „Nu poti vorbi despre o siguranta a zilei de maine in conditiile in care ai o incredere scazuta in institutiile statului”


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presa

Misiune: „Siguranta zilei de maine pentru tine”

Pilonul I- Pilonul increderii in institutiile statului

“Sper ca pe 9 Decembrie sa pot prelua in Parlament misiunea „Siguranta zilei de maine pentru tine” referindu-ma aici in primul rand la cetatenii de pe Colegiul 4 Senat/Vicov-Radauti-Siret/.

Primul pilon (din cele 5) in indeplinirea acestei misiuni este cresterea nivelului de incredere a institutiilor statului si a rolului lor in societate. Nu poti vorbi despre o siguranta a zilei de maine in conditiile in care ai o incredere scazuta in institutiile statului. Ca cetatean trebuie sa te simti protejat de aceste institutii. O sa-l numesc pilonul increderii in institutiile statului.

Principalele institutii pe care le-am avut in vedere (mai sus) sunt: Biserica, sistemul de invatamant si sistemul medical in primul rand. In ultimii 23 de ani, odata cu schimbarea valorilor referentiale vietii de zi cu zi datorate in mare masura tipului de capitalism de tranzitie increderea in Biserica a slabit.

a) Biserica trebuie sa-si recapete rolul fundamental in viata individului rol pe care l-a avut de-a lungul istoriei dar si in momentele de limita in viata individului. In acest sens, Statul prin reprezentatii sai sa ocoteasca si sa promoveze Biserica iar genul de taxe speciale pe venituri nu cred ca-si au rostul in asemenea strategie. Trebuie creat un cadru propice pentru ca Biserica sa poate fi alaturi de oameni cand acestia au nevoie.

b) Suntem obisnuiti sa criticam profesorii si sa le cerem performanta uitam periodic trei situatii: elevii nostri fac intotdeauna o figura frumoasa la olimpiade, nu punem la dispozitii logistica necesara performantei, nu avem un sistem de protectie al imaginii profesorului, actorul principal in sistemul de invatamant. Spun principal, deoarece in acest actul educational este centrat pe elev. In opinia mea, ar trebui reprioritizat rolul profesorului si sa fie un rol la fel de important ca si al elevului, deoarece fara profesori nu mai avem elevi. O prima masura aici ar fi protejarea la imaginea personala. Nu cred ca ar trebui permise filmarile si postarile cu inregistrari de la orele de curs ba mai mult ar trebui sanctionate pe masura. Macar atat daca la nivelul salarizarii economia nu permite salturi spectaculoase, macar demnitatea meseriei putea incerca sa o redam.

c) Sistemul de sanatate a fost permanent supus criticilor si de cele mai multe ori au fost atinsi si specialistii din interior: medicii si nu numai. Unul dintre atributele folosite era cel de sistem de coruptie generalizata jignind oamenii din interior. Majoritatea covarsitoare a criticilor sunt nefundamentate in primul rand pentru nu a existat niciodata o analiza comparativa cu alte sisteme de sanatate din strainatate in ceea ce priveste calitatea actului medical. Asta in conditiile in care foarte multi absolventi dar si personal angajat in spitale iau drumul strainatatii pe salarii foarte bune creeand o problema democrafica majora pe terment lung pe acest segment. Cred intradevar ca dreptul la securitate la locul de munca, proceduri interne complete care sa asigure calitatea actului medical , respectul pacientilor poate fi un inceput de reparatie morala pe care societatea le-o datoreaza medicilor.

Primele 3 masuri necesare ar putea fi acestea:

1) elaborarea de proiecte legislative menite sa protejeze specialistii din aceste institutii;
2) criticile facute acelor institutii sa fie mai putine si mai in cunoastinta de cauza, iar aici noi politicienii trebuie sa dam primul exemplu.
3) Doar primul nivel al managementului sa fie politic, mai jos institutiile sa fie ferite de insertia politicului.

Sunt convins ca aceste lucruri nu vor putea fi posibile in termen foarte scurt si poate fi considerat doar un inceput,dar un inceput bun( adevarata solutia poate ca este o reforma morala profunda la nivelul societatii. )

Candidat Senat nr.4 Vicov Radauti Siret
Marius Vatavu”


Intră acum și în grupul de