Intră acum și în grupul de
România ar putea pierde 5 miliarde de euro, atrage atenţia europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, arătând că în cadrul negocierilor din Consiliul European s-a discutat despre adoptarea regulii N+3, în loc de N+2, pentru cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011-2013, de România și Slovacia, ţările cu cele mai mici rate de absorbţie a fondurilor structurale, dar că doar comisarul pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, susţine această măsură. „Se pare că nu avem susţinerea Comisiei Europene, fapt recunoscut de însuşi comisarul european Johannes Hahn în cadrul dezbaterilor purtate marţi în Parlamentul European. Acesta a declarat că, din păcate, este singurul care susţine această măsură şi că va fi foarte greu să îşi convingă colegii să i se alăture”, susţine Luhan, într-un comunicat de presă.
El arată că deşi când USL a venit la conducerea Guvernului gradul de contractare pentru fondurile europene era de 78 la sută, în 11 luni de guvernare, rata de absorbţie a crescut doar cu 3,4 la sută şi că este greu de crezut că România poate absorbi sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană în condiţiile în care aceste fonduri mai sunt la dispoziţia ţării noastre mai puţin de trei ani.
„Sunt din ce în ce mai multe voci care afirmă că nu doresc ca România si Slovacia să beneficieze de regula N+3. Această regulă ne-ar permite să beneficiem de încă un an pentru a cheltui fondurile europene. Economic, păstrarea regulii N+2 poate însemna o pierdere de 4,5 până la 5 miliarde de euro pentru țara noastră”, susţine europarlamentarul PDL, care solicită Guvernului României să găsească urgent soluţii alternative pentru a evita pierderea banilor europeni.
Luhan precizează că invitaţi la Bruxelles pentru o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, vicepremierul, Liviu Dragnea şi ministrul Fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au declarat că îşi pun speranţa în comisarul Johannes Hahn pentru a soluţiona problema regulii N+3.
„În urma discuțiilor avute cu cei doi miniștri, mă îngrijorează faptul că în momentul de față, Guvernul României nu are absolut nici o soluție alternativă pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe această cale Guvernului să acţioneze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. Este de datoria Guvernului să vină cu soluţii viabile pentru utilizarea acestor bani și un eșec al acestora poate însemna ratarea unei șanse foarte importante de a stimula economia românească și de a crea locuri de muncă”, a mai declarat Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.
El menţionează că regula N+2 presupune că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârșitul anului 2015, în timp ce dacă s-ar aproba, pentru România şi Slovacia aplicarea regulii N+3, cele două ţări ar mai avea un an la dispoziţie pentru cheltuirea fondurilor alocate în actualul exerciţiu financiar.
Intră acum și în grupul de