Intră acum și în grupul de
Sub guvernarea USL preţurile la energie riscă să devină insuportabile pentru majoritatea românilor, susţine, secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, care a avertizat, joi, că în următorii cinci ani, vor urma 19 valuri de scumpire a gazelor naturale. Potrivit lui Flutur, la gazele naturale, sub guvernarea USL, factura s-a scumpit de la 15 septembrie 2012 cu 5 la sută la consumatorii casnici şi cu peste 21 la sută la consumatorii industriali până în prezent.
Liderul PDL menţionează într-un comunicat de presă că USL nu se opreşte aici şi vor urma noi valuri de scumpiri, de la 1 iulie 2013, cu 8 la sută pentru consumatorii casnici şi cu 5 la sută pentru cei industriali, de la 1 octombrie 2013, cu 2 la sută pentru consumatorii casnici şi cu 3 la sută pentru cei industriali, iar în anul 2014 gazele naturale se vor scumpi cu încă 18 la sută pentru consumatorii industriali şi cu 10 la sută pentru cei casnici. „În următorii 4 ani consumatorii casnici vor resimţi 16 noi valuri de scumpiri, cu 12 la sută în fiecare an, conform calendarului de liberalizare”, arată Gheorghe Flutur.
El a adăugat că sub guvernarea USL, factura la energie electrică s-a scumpit cu peste 15 la sută la consumatorii casnici şi cu peste 13 la sută la consumatorii industriali, iar măsurile luate de USL vor afecta crunt cetăţenii şi firmele în condiţiile scăderii nivelului de trai şi a puterii de cumpărare.
Gheorghe Flutur anunţă că PDL solicită eliminarea preţurilor discriminatorii aplicate capitalului autohton şi celui străin, dar şi renegocierea preţurilor reglementate în condiţiile nerealizării creşterii economice stabilite şi a creşterii deficitului bugetar, în absenţa capitalului necesar pentru modernizarea şi eficientizarea tehnologică a industriilor mari consumatoare de energie electrică şi gaze.
Secretarul general al PDL a mai arătat că dacă nu se poate realiza renegocierea preţurilor reglementate, atunci PDL propune guvernului USL, FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene şi Parlamentului European o analiză comună privind situaţia economică a industriei româneşti şi a consumatorului vulnerabil în vederea introducerii unor reglementări pentru a li se permite acestora obţinerea unor facilităţi comerciale menite să protejeze marii consumatori de energie electrică şi gaze naturale, cazurile sociale şi consumatorii vulnerabili, în condiţiile unui program de liberalizare acceptabil şi sustenabil pentru economia şi societatea românească.
Georghe Flutur se mai întreabă cum vor plăti primăriile în viitor facturile şi creditele ce decurg din proiectul Utilităţi şi mediu la standarde europene care a fost început în 2004 şi care grevează bugetele a 61 de localităţi sucevene.
Intră acum și în grupul de