Intră acum și în grupul de
O grupare din organizaţia PNL Suceava, contestatară a actualului preşedinte, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, încearcă să forţeze debarcarea acestuia din fruntea organizaţiei cu doar o lună înaintea alegerilor interne pentru desemnarea conducerii judeţene a organizaţiei.
Grupul de contestatari, din care fac parte consilieri judeţeni, primari şi consilieri locali, speră să convingă conducerea centrală a partidului că este necesară demiterea lui Băişanu din fruntea organizaţiei judeţene PNL Suceava. Ei încearcă să determine Biroul Politic Naţional al PNL să ia o decizie în acest sens în cursul acestei săptămâni şi să fie numită o conducere colectivă interimară. Iniţial, una din propunerile grupului contestatar a fost ca, până la alegerile pentru conducerea judeţeană a PNL Suceava, organizaţia să fie coordonată interimar de actualul primar al Sucevei, Ion Lungu, fost lider judeţean al PNL Suceava, dar care a trecut la PDL pentru a obţine un nou mandat de primar în anul 2008. Lungu a transmis însă că nu este dispus să se implice într-un asemenea scandal politic, mai ales că a decis să se delimiteze de partide şi să se ocupe mai mult de administraţia municipiului.
Grupul contestatar vrea ca Alexandru Băişanu să nu conducă organizaţia judeţeană atunci când se vor organiza alegerile pentru conducerea judeţeană PNL Suceava. Ei consideră că dacă este în continuare preşedinte al organizaţiei, Băişanu va presa delegaţii să-l voteze deşi nu se bucură de susţinerea largă a organizaţiei.
„Am transmis conducerii centrale a partidului că dacă nu-l înlocuiesc pe Băişanu, noi plecăm din partid”, a spus unul dintre contestatari.
„Ori el, ori noi. Partidul să aleagă!”, a precizat acesta.
Debarcarea lui Alexandru Băişanu este greu de realizat în condiţiile în care acestuia nu i se pot reproşa rezultate slabe în activitatea filialei.
Contestatarii susţin însă că rezultatele organizaţiei PNL Suceava au fost determinate de sprijinul masiv pe care l-au primit liberalii suceveni de la PSD Suceava.
„Dacă se mergea pe liste separate, nu ştiu dacă făceam mai mult de zece la sută la alegerile parlamentare”, a spus un contestatar al lui Băişanu.
Conducerea centrală a PNL urmează să se întâlnească la sfârşitul săptămânii pentru a discuta probleme interne din partid şi să stabilească direcţiile pentru perioada următoare de pregătire a alegerilor europarlamentare.
Este greu de prevăzut dacă se va lua în calcul cazul Suceava, situaţia urmând să fie decisă în funcţie de presiunile pe care contestatarii le fac atât la apropiaţii lui Crin Antonescu cât şi asupra preşedintelui PNL.
Grupul contestatar se bazează şi pe situaţia conflictuală în care se află preşedintele PNL Suceava cu lideri din conducerea centrală, reamintind situaţia generată de organizarea alegerilor în organizaţia de tineret a PNL Suceava, unde întrega conducere a TNL a fost criticată de Băişanu pentru modul în care au organizat aceste alegeri.
Deşi Alexandru Băişanu a avut dreptate şi alegerile anulate, lideri ai TNL, apropiaţi de preşedintele PNL Crin Antonescu, nu vor uita că au fost umiliţi la Suceava şi nu au reuşit să-şi impună candidatul.
Cei care doresc să preia conducerea filialei speră că liderul PNL, Crin Antonescu, se va debarasa de Băişanu în speranţa că la viitoarele alegeri organizaţia liberală suceveană va reuşi să obţină un scor electoral mare.
Intră acum și în grupul de