Intră acum și în grupul de
Liderul liberalilor suceveni, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat joi că se pronunţă pentru eutanasierea tuturor câinilor fără stăpân care în termen de 14 zile nu sunt adoptaţi. El a arătat într-o conferinţă de presă că familia sa are 11 câini, din care doar patru sunt de rasă, iar restul sunt câini comuni, luaţi de pe stradă, ce au fost adoptaţi. Băişanu cere celor care iubesc cu adevărat animalele să le adopte şi să aibă grijă de ele, dacă îşi pot permite. „Câţi copii trebuie să mai moară pentru a adopta legi corecte, raţionale”, s-a întrebat preşedintele PNL Suceava.
Băişanu consideră că este aberant ca într-o ţară a Uniunii Europene, administraţiile locale şi naţionale şi Legislativul să permită în continuare atrocităţi cum a fost moartea unui copil nevinovat, căzut victimă a ferocităţii câinilor fără stăpân. El a spus că, numai în judeţul Suceava, din 2010 şi până în prezent a crescut îngrijorător numărul persoanelor muşcate de câini fără stăpân şi care au avut nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti, arătând că în 2010 au fost muşcaţi 352 de suceveni, în primele şase luni din 2013 au fost muşcaţi 459 de suceveni, 80 la sută dintre aceştia fiind din municipiul Suceava.
Băişanu a mai declarat că, pe lângă traumele suferite, costul pentru tratament cu ser antirabic este de 593,7 lei pentru fiecare pacient. „Avem de ales, iar la capătul alegerii trebuie să stea Constituţia României care prevede dreptul la viaţă”, a spus Băişanu care consideră că în România bunicii ar trebui să se poată plimba liniştiţi cu nepoţii.
El a spus că vor trebui aplicate aplicate prevederile Legii 227/2002, privind gestionarea câinilor fără stăpân care stabileşte că după 14 zile, un câine care nu a fost adoptat, poate fi eutanasiat. „Legea nu este respectată în urma activităţii ONG-urilor care fac în instanţe demersuri pentru salvarea căţeilor care apoi sunt lăsaţi liberi”, a spus Băişanu.
Preşedintele PNL Suceava a menţionat că va solicita, în Parlament, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice activitatea ONG-urilor care se ocupă de câinii fără stăpân, urmând să se stabilească ce au făcut aceste asociaţii şi fundaţii cu banii primiţi de la bugetele locale, bugetul naţional sau din străinătate şi randamentul cheltuirii acestor fonduri. „Am senzaţia că în spatele multor fundaţii şi asociaţii de acest fel se ascund afaceri profitabile”, a spus liderul liberal sucevean.
El a mai anunţat că va iniţia amendarea Legii 227/2002 prin introducerea unui articol privind înfiinţarea Poliţiei animalelor, ca unitate finanţată de la buget şi care să aibă sub supraveghere toate instituţiile care se ocupă şi de gestionarea câinilor fără stăpân.
Intră acum și în grupul de