Intră acum și în grupul de
Liderul județean, Gheorghl PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a stârnit ropote de aplauze, duminică, pe scena nou inauguratului Cămin Cultura din localitate, în momentul în care le-a vorbit localnicilor despre o posibila înscriere a mănăstirii Dragomirna in patrimoniul mondial UNESCO.
Gheorghe Flutur a declarat ca și-ar dori ca mănăstirea Dragomirna, aflată în această localitate, să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat, în urmă cu trei ani cu mănăstirea Suceviţa.
Aflat la inaugurarea căminului cultural din comuna Mitocu Dragomirnei, senatorul Gheorghe Flutur a spus în fața a câtorva sute de oameni că ar trebui ca mănăstirea Dragomirna sa fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO la fel cum s-a procedat în cazul mănăstirii Suceviţa, care a fost inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010.
Mănăstirea Dragomirna, aflată la 15 kilometri de municipiul Suceava, ctitorită de mitropolitul cărturar Anastasie Crimca şi marele logofăt Lupu Stroici între 1608-1609, impresionează prin forma de “lamă” pe care o are biserica, privită pe axa longitudinală, iar turla are o înălţime de 42 de metri.
Biserica este decorată în exterior cu elemente sculpturale ce alcătuiesc o broderie, iar pictura interioară este inovatoare prin concepţia în alegerea şi tratarea temelor.
Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial la reuniunea UNESCO care s-a desfăşurat în luna august 2010 în Brazilia.
Bisericile din Moldova au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993, iar Biserica Învierii din Suceviţa a completat acest complex. Zidurile interioare şi exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârşitul secolului al 16-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Suceviţa şi este singura care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.
Intră acum și în grupul de