Intră acum și în grupul de
Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu este deocamdata singurul parlamentar sucevean care a anuntat că va vota proiectul Legii privind exploatarea din Roşia Montană dar numai in conditiile in care există garanţii privind respectarea normelor de mediu.
Neculai Bereanu a spus într-o conferinţă de presă la Suceava că proiectul de lege a fost adus în faţa Parlamentului după ce aproape 15 ani a stat prin sertarele Guvernului şi consideră oportună ca dezbaterea unui proiect care a produs divizare în societate să-şi găsească soluţia în legislativ.
El a arătat că, în calitate de senator din zona de munte a judeţului Suceava ştie ce înseamnă crearea unui loc de muncă în astfel de zone, dar şi că este nevoie de garanţii că mediul nu va fi afectat.
Senatorul PSD a apreciat că dezbaterile din plenul Senatului vor fi aprinse, subliniind că nu s-a luat o decizie politică nici în grupul PSD privind acest proiect şi nici în partid, iar fiecare parlamentar va vota în funcţie de propriile evaluări.
Bereanu a arătat că este ”tentat 51 % pentru a vota în favoarea creării de locuri de muncă într-o zonă de munte” şi că va vota proiectul de lege dacă vor exista garanţii din partea companiei că aceasta va respecta condiţiile de mediu.
„Cred că aş vota proiectul cu garanţii privind protecţia mediului”, a spus Bereanu.
El a arătat că în zona de munte a judeţului Suceava, în Osta, Broşteni sau Crucea este o zonă minieră şi se vede cu ochiul liber ce înseamnă poluarea.
„Apele sunt roşii şi există risc ca la iazul de decantare de la Tarniţa să se rupă digul”, a mai spus senatorul sucevean.
Întrebat dacă această dezbatere în care PSD şi PNL sunt pe poziţii diferite va afecta stabilitatea USL, senatorul Neculai Bereanu a arătat că orice dezbatere duce spre progres şi că situaţia în USL nu este tensionată.
Marţi, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Proiectul de lege a primit aviz negativ şi din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.
Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roşia Montană propusă de compania roşia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Intră acum și în grupul de