Intră acum și în grupul de
Taberele din PNL Suceava au avut prima confruntare directă în cadrul Delegaţiei Permanente Teritoriale PNL Suceava unde mai mulţi lideri ai PNL Suceava au cerut unitate în cadrul partidului în condiţiile în care organizaţia este divizată între actualul preşedinte, deputatul Alexandru Băişanu, şi primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, vicepreşedinte al organizaţiei şi contracandidat al lui Băişanu la alegerile care se vor desfăşura în data de 5 octombrie.
Primul care a lansat acest mesaj a fost preşedintele de onoare al PNL Suceava, Alexadru Manolescu, care a spus că în organizaţie se mai găsesc doi-trei dintre liberalii care au constituit partidul la Suceava în anul 1990.
„Îmi tremură glasul pentru că în afară de doi sau trei din 1990 nu prea am rămas mulţi. Nu ştiu de ce rămân cu un iz amar. De ce oare, la noi, dacă unul face ceva se găseşte altul să o ia de la început că e el mai bun. Nu am putea facem mai mult dacă ne-am unit. Dacă noi nu vom fi capabili, vor fi alţii”, a spus Manolescu.
El a subliniat că pe actualul preşedinte al organizaţiei, Alexandru Băişanu l-a cunoscut cu mai mulţi ani în urmă. „E omul care m-a adus acasă. Liberal m-am născut, liberal voi muri”, a spus Manolescu.
Unul dintre susţinătorii lui Marius Ursaciuc, primarul de Dumbrăvei Ioan Pavăl, i-a cerut lui Băişanu să nu „facă mişto” de membrii PNL pentru că aceştia au adus voturi partidului. Un alt susţinător al lui Ursaciuc, primarul din Siret, Adrian Popoiu, a spus că îl susţine pe Ursaciuc pentru că vrea rezultate mai bune pentru PNL şi un sprijin mai mare pentru primarii din zonă.
Şi primarul din Fundu Moldovei, Tudor Zdrob, a spus că îl susţine pe Ursaciuc şi că va candida în BPJ al PNL Suceava întrucât vrea să aducă în PNL experienţa lui în administraţie.
„Vreau să fiu în luptă pentru că acum se vor dezvălui faţetele candidaţilor şi susţinătorilor. V-aş ruga, când veniţi la vot, să analizaţi comportamentul candidaţilor şi aleşilor de dinaninte şi după. Să analizaţi comportamentul candidaţilor de acum şi să îl ţineţi minte pe viitor”, a spus Zdrob.
Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a anunţat că organizaţia PNL Câmpulung Moldovenesc a desemnat cei 22 de delegaţi la conferinţa de alegeri şi a spus că el personal îl susţine pe Alexandru Băişanu.
Fost secretar de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu, a anunţat şi el că îl susţine pe Băişanu. El a arătat că doreşte să candideze la o funcţie în BPJ Suceava şi că vrea ca organizaţia să fie condusă şi pe viitor tot de Alexandru Băişanu.
Directorului Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a arătat în cadrul şedinţei că a avut o revelaţie la discursul preşedintelui de onoare al PNL Suceava, Alexandru Manolescu, cea că Alexandru Băişanu înseamnă stabilitate.
„Au fost mulţi preşedinţi care s-au tot ales şi au tot migrat. Până la Băişanu nu prea am avut stabilitate la conducerea PNL”, a spus Moraru.
Reprezentant al organizaţiei PNL Rădăuţi, Petru Carcalete a cerut şi el unitate în partid.
El a spus că a constatat că şedinţa Delegaţiei Permanente PNL Suceava s-a transformat în şedinţă de campanie electorală internă, ceea ce este benefic întrucât mai sunt două săptămâni până la conferinţa de alegeri, dar consideră că această luptă internă nu trebuie dusă în public, în faţa presei şi a sugerat liderilor celor două grupări, Băişanu şi Ursaciuc, să nu-şi spele rufele în public ci în familie.
El a arătat că la Rădăuţi s-a discutat intens despre cele două candidaturi şi că a fost luată o decizie care va fi făcută publică la alegeri.
Consilierul judeţene PNL Cristina Teodorovici, a luat în derâdere activitatea parlamentarilor PNL de Suceava. Ea a spus, sarcastic, că mulţumeşte acestora pentru sprijinul pe care l-au acordat doamnelor din PNL care este zero.
„O să vă ţinem minte. Eu sunt decisă şi spun clar că echipa femeilor merge cu Băişanu. Le spun colegilor mei să aibă curaj şi să spună cu cine merg şi nu să se ascundă că în sală ar fi presa”, a spus Teodorovici.
Preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, Marius Zmău, a spus că personal îl susţine pe Alexandru Băişanu, iar Biroul municipal al PNL Suceava a decis în unanimitate să susţină continuitatea, echipa aflată lângă Alexandru Băişanu.
„E de înţeles pentru că el a urcat filiala în clasamentul rezultatelor. Din zero deputaţi avem patru şi foarte multe rezultate. Eu vă îndemn să votaţi Băişanu. În 2012 PNL v-a răsplătit munca de patru ani de opoziţie şi v-a oferit demnităţi”, a spus Zmău care a arătat că după alegerile interne e nevoie de unitate pentru că urmează două lupte electorale majore.
Şi consilierul local liberal Vasile Mocanu a vorbit de unitatea partidului, de trădările pe care le-a cunoscut PNL Suceava, dar şi de oameni infiltraţi în organizaţie.
„Văzând aici colegi care au adeziuni pe la mai multe partide vă mărturisesc că, de când am intrat în PNL nu am mai plecat. Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă au venit în sala asta şi au cerut pământ şi apă. Avem un blestem noi din filiala Suceava. După fiecare moment de guvernare s-a întâmplat că cei care ne conduceau ne părăseau. După 2008 am înţeles cât de înţelepţi am fost că am avut capacitatea să ne reprimim fiii mai năbădăioşi. În 2012 i-am primit şi i-am făcut din nou oameni cu demnităţi. Cei care ne trădaseră cândva mai doreau să ne controleze”, a spus Mocanu.
El a reamintit un episod când a fost chemat de liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, care i-a spus că va trebui să susţină candidatura lui Ioan Pavăl împotriva lui Alexadru Băişanu la preşedinţia PNL Suceava.
„I-am spus lui Flutur că nu vreau să devenim remorca nimănui. Acea mână de oameni a susţinut un om care poate să garanteze că vom fi independenţi şi nu la remorca cuiva. Şi aşa a fost”, a spus Mocanu. El consideră că PNL Suceava va trebui să rupă blestemul şi să nu mai schimbe echipa, mai ales că actuala echipă a luptat în opoziţie şi trebuie să fie şi la putere.
„Orgoliile sunt frumoase dar apar numai când suntem la putere. Dacă le ducem prea sus s-ar putea să nu mai avem putere”, a mai arătat Mocanu.
Vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă, a arătat că organizaţiile din Colegiul 2 îl susţin pe Alexandru Băişanu pentru continuitate şi calităţile pe care le are. El a recunoscut că mai sunt şi nemulţumiţi şi oameni care nu gândesc la fel, dar că Alexandru Băişanu, de când a preluat organizaţia, cu greutăţile din opoziţie, a reuşit ca PNL Suceava să aibă 14 primari şi 24 de viceprimari.
Luând cuvântul în finalul şedinţei, Alexandru Băişanu, a vorbit de necesitatea unităţii în partid, în timp ce Marius Ursaciuc, s-a arătat contrariat că o candidatură la funcţia de preşedinte al organizaţiei poate însemna dezbinare.
Astfel, Băişanu a mulţumit organizaţiilor Siret şi Gura Humorului care nu îl susţin pentru funcţia de preşedinte pentru că această opoziţie înseamnă pentru el un îndemn la moderaţie şi raţiune.
Liderul PNL Suceava a subliniat că toate hotărârile din partid au fost luate de Biroul Permanent Judeţean şi votate şi a menţionat că cei mulţi votează şi stabilesc viitorul. „Puterea unui preşedinte nu stă în sine ci în puterea membrilor din tot judeţul. Să ducem lupta ca un mănunchi pentru că urmează bătălii foarte mari. Dacă vom fi divizaţi din cauza frustrărilor că nu am ocupat un post, îmi cer scuze. Să uităm şi să mergem în echipă unită pentru că PNL are nevoie de unitate. Să fim alături de Crin Antonescu şi PNL care trebuie să aibă un scor bun. PNL poate trage linie după ani de lupte politice şi să vadă că a adus la guvernare şi PD-ul lui Băsescu, dar şi PSD”, a spus liderul PNL Suceava.
El a reamintit că în opoziţie a fost îngrozitor de greu, fiind puţini membri implicaţi, dar care au fost uniţi.
„Eram puţini şi uniţi atunci, iar acum suntem mulţi şi dezbinaţi”, a spus Băişanu, care i-a dat cuvântul lui Marius Ursaciuc subliniind că este corect ca liderii PNL să se poată privi în ochi, respecta şi să meargă mai departe împreună.
Marius Ursaciuc a arătat că nu este normal ca o candidatură să fie privită ca un atac la unitatea partidului.
El i-a reamintit lui Băişanu că l-a sprijinit în urmă cu patru ani pentru a fi ales preşedinte al PNL Suceava, dar că acum candidează pentru că sunt multe lucruri de îndreptat şi că pentru el principiile sunt deasupra tuturor.
„Nu îmi place să ies în ziar şi să spus ceva deputatului Băişanu Din păcate altele sunt lucrurile care nu funcţionează. O candidatură e privită ca un atentat la unitate. Eu cred în speranţe. (…)Candidatura mea va fi o alternativă şi mă obligă să fiu aşa”, a conchis Ursaciuc.
Intră acum și în grupul de