Primarul Ion Lungu este de acord cu PNL si supraliciteaza ca toate alegerile sa se faca in doua tururi de scrutin


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat vineri ca susţine propunerea PNL pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Lungu a arătat că el este pentru ca demnitarii să fie aleşi prin două tururi de scrutin, pentru a avea o cât mai mare reprezentativitate.

Totodată, Ion Lungu a subliniat că întotdeauna s-a pronunţat pentru alegeri în două tururi de scrutin pentru ca cei aleşi să fie legitimaţi cu peste 50 la sută din voturi, chiar şi atunci când s-a modificat legea pentru alegerile din 2012.

lungu ioan 2

„În două tururi de scrutin ar trebui aleşi şi preşedinţii de Consilii judeţene, dar şi parlamentarii”, a spus Lungu.

Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.

 

“Nu trebuie ignorat ca prin mentinerea sistemului de vot intr-un singur tur este avantajat partidul care controleaza actul guvernamental, dandu-i posibilitatea de a-si preserva pozitiile ocupate prin sprijinirea cu prioritate a propriilor primarii”, spun parlamentarii PNL care au elaborat documentul.

 

“Prin revenirea la alegerea in 2 tururi s-ar da alegatorilor o a doua sansa sa-si voteze candidatul preferat, sau chiar sa-si schimbe optiunea intre primul si al doilea tur de scrutin, incurajand contopirea intereselor candidatilor care se bucura de succes in primul tur, fiind astfel posibile intelegeri intre partide si candidati pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Campania electoral ar fi mult mai dinamica pentru ca si acei candidati cotati ca fiind pe locurile secundare in sondajele de opinie ar avea sanse sporite”, mai explica PNL.

 

“Consideram, de asemenea, ca este necesara asigurarea principiului reprezentativitatii, avand in vedere ca din cauza prezentei scazute la vot, unii primari ar putea fi alesi de 10-15% din cetatenii cu drept de vot din localitatea respectiva. Sistemul majoritar cu un tur are un deficit de reprezentativitate fata de cel cu doua tururi, sistem ce poate fi mai corect, pentru ca ar conferi o credibilitate mult mai mare pentru primarul ales”, mai precizează iniţiatorii.


Intră acum și în grupul de