Intră acum și în grupul de
Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a atras atenţia, marţi, în plenul Senatului că Bucovina este uitată de actuala guvernare USL şi a subliniat că actuala putere nu a prevăzut în Bugetul pentru acest an fonduri pentru continuarea investiţiilor începute în judetul Suceava, şi, mai mult, a respins amendamentele făcute de parlamentarii PDL în acest sens. „Uitarea, ignorarea şi indiferenţa faţă de acest judeţ afectează sucevenii, dar şi locuitorii din judeţele vecine. Nici la această ultimă rectificare bugetară nu se alocă fonduri pentru Drumul Suceava – Botoşani şi nici pentru legăturile rutiere cu judeţele Maramureş sau Neamţ. Niciun ban pentru infrastructură, pentru dezvoltarea turismului, nimic pentru şcoli, licee sau pentru Universitate, zero lei pentru cultura şi sportul sucevean”, a spus Flutur în plenul Senatului.
El a apreciat totodată că în cazul Sucevei, USL aplică programul „Bucovina uitată”. „Judeţul pare încremenit după ce USL a sistat finanţările şi a blocat lucrările la toate investiţiile începute. Ruta ocolitoare a Sucevei, şoselele de centură din Rădăuţi şi Fălticeni, Aeroportul, pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, Centrul Cultural din Suceava, izolarea termică a clădirilor, asfaltarea de străzi, investiţiile pentru spitalele din Suceava, Rădăuţi şi Fălticeni sau lucrările la reţelele de apă şi de canalizare sunt obiective abandonate”, a mai declarat senatorul sucevean.
Gheorghe Flutur consideră că guvernarea USL reprezintă un paradox perpetuu. „Pe de o parte, Uniunea Europeana finanţează cu 40 de milioane de euro Aeroportul din Suceava, care se adresează atât zonei de nord a României, cât şi Regiunii Cernăuţi şi unor judeţe din Republica Moldova, iar pe de alta parte Guvernul USL îl închide. După logica actualei guvernări, mi-e teamă că USL va închide Cetatea de Scaun, care se modernizează cu fonduri europene, sau mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa şi Dragomirna, unde s-au alocat fonduri europene”, a spus preşedintele PDL Suceava.
El arată că un alt paradox făcând referire la declaraţiile unui lider USL care spunea că “nu vine sfârşitul lumii dacă nu mai zboară Tarom-ul de la Suceava“ …“Nu cred ca moare turismul in Suceava si Bucovina dacă nu vin 40 de cetăţeni cu avionul zi de zi la Suceava.” „Chiar aşa ? De ce ar avea nevoie Suceava şi nordul Moldovei de o infrastructură corespunzătoare, care să aducă turişti şi oameni de afaceri? Iată, tot ca un paradox – cei care ieri promiteau lapte şi miere, azi nici nu ştiu la ce bun ar fi un aeroport! Anularea zborurilor dintre Suceava şi Bucuresti, o palmă grea dată Bucovinei”, a mai spus Flutur.
Senatorul PDL de Suceava mai aminteşte că actuala guvernare USL a abandonat şi construcţia pârtiei de schi de pe masivul Rarău, abandon confirmat de un ministru într-un răspuns la o recentă interpelare. „Această investiţie este realizată în proporţie de 80%, Guvernul PDL alocând în perioada 2009 – 2011 peste 10 milioane de euro. Cei de la USL nu au mai prevăzut nici un leu în buget, lucru recunoscut de Ministerul Finanţelor şi de Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Nici la ultima rectificare nu s-au alocat fonduri pentru ca această pârtie de schi să fie finalizată. USL nu are nici o scuză atunci când dă cu piciorul la sume importante care au fost alocate pentru investiţiile realizate în proporţie de peste 50%”, aminteşte Flutur.
Liderul democrat liberalilor suceveni mai sesizează că actuala majoritate USL ignoră un proiect important de infrastructură rutieră, tronsonul de autostradă Suceava-Roman-Bacău-Focşani, de unde se face conexiunea cu coridorul IX, proiect aprobat deja prin Programul TEN-T. „Tronsonul este o necesitate nu doar pentru judeţul Suceava, ci şi pentru toţi cei peste cinci milioane de locuitori din judeţele Moldovei. Începând cu anul 2014 există o importantă oportunitate de finanţare prin accesarea de fonduri europene prin Programul TEN-T, motiv pentru care Guvernul va trebui să aloce în bugetul pe 2014 fonduri pentru întocmirea studiului de fezabilitate. Dacă USL continuă să blocheze şi această investiţie, se vor anula practic toate eforturile făcute până în prezent de reducere a decalajelor dintre judeţele Moldovei şi celelalte zone ale ţării”, atrage atenţia senatorul Flutur.
El consideră că este nevoie ca toţi să vorbească pe o singură voce, pentru că nu doar Suceava are nevoie de o legătură rapidă şi directă cu Bucureştiul, dar şi pentru celelalte judeţe ale Moldovei, autostrada este extrem de utilă. „Dacă Guvernul doreşte dezvoltarea ţării, va trebui să-şi stabilească o serie de priorităţi şi să includă în bugetul pe anul 2014 fonduri pentru finalizarea investiţiilor realizate în proporţii mai mari de 50%, aici numărându-se şi multe investiţii din judeţul Suceava”, a subliniat Flutur.
El a atras atenţia şi în plenul Senatului asupra faptului că USL doreşte să şteargă, pe ascuns, Bucovina de pe hartă şi să o includă într-o regiune încropită fără ca sucevenii să fie consultaţi, iar prin blocarea investiţiilor importante, actuala guvernare USL izolează judeţul Suceava. „Programul de guvernare al USL pentru judeţul Suceava s-ar putea numi <<Bucovina uitată>>”, a conchis Gheorghe Flutur.
Intră acum și în grupul de