Intră acum și în grupul de
Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, lansează proiectul „Bucovina 2018” care presupune ca la centenarul sărbătoririi Unirii Bucovinei cu România să se declare Anul Bucovinei, iar Bucovina să fie Capitală Europeană a Culturii.
Gheorghe Flutur a declarat că, de Ziua Bucovinei, la 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţară, doreşte ca întreaga clasă politică să se gândească şi să susţină un proiect important „Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara – 2018”, iar toate eforturile să fie făcute pentru că la finalizarea procesului de regionalizare, Bucovina să fie una dintre regiuni.
Liderul democrat liberal consideră că pentru atingerea acestui deziderat este nevoie de mai mult curaj în promovarea Bucovinei pentru că „prea s-a vorbit în şoaptă” despre această regiune importantă a ţării. „Trebuie făcut mai mult. Obligaţia noastră, a politicienilor, de a promova spiritul bucovinean, multiculturalitatea, credinţa, toleranţa, tradiţiile, dar şi rigoarea administrativă, iniţiativa şi spiritul antreprenorial”, a spus Flutur.
El subliniază că Bucovina are „verticalitate şi personalitate”, are oameni vrednici, hranici, pricepuţi în domeniile în care s-au specializat, dar beneficiază de asemenea de un mediu curat, un relief variat şi peisaje superbe care, toate, reprezintă o bază puternică pentru o dezvoltare durabilă.
Gheorghe Flutur propune ca pentru aniversarea a o sută de ani de la Unirea Bucovinei cu România să fie iniţiate demersuri pentru că anul 2018 să fie declarat Anul Bucovina, dar şi pentru susţinerea proiectului Bucovina- Capitală Culturală Europeană.
Pentru ca aceste proiecte să se realizeze este nevoie de alocarea de fonduri în vederea modernizării infrastructurii, de consolidarea monumentelor istorice, inclusiv cele din Patrimoniul Mondial UNESCO, finanţări importante în educaţie, în special în dezvoltarea Universităţii „Ştefan cel Mare”, în cultură, în conservarea şi promovarea tradiţiilor.
Mai mult, Gheorghe Flutur consideră că trebuie continuate şi extinse proiectele existente pentru confortul populaţiei, reprezentând reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi în ceea ce priveşte siguranţa localităţilor şi a locuitorilor prin îndiguiri sau amenajări de cursuri de ape
Senatorul PDL arată că Bucovina trebuie promovată şi să beneficieze de avantajul de a fi o provincie la graniţa de est a Uniunii Europene, iar lucrările de infrastructură să asigure legătură cu Cernăuţi, legătura cu Ardealul, dar şi finalizarea lucrărilor de modernizare a aeroportului.
Mai mult, Gheorghe Flutur propune ca la Putna să se înfiinţeze – Şcoala Ştefaniană, iar Suceava să fie promovat ca oraşul Cetăţii de Scaun, dar şi ca o cetate culturală şi spirituală.
În această perioadă trebuie dezvoltate parteneriate externe pe modelul celui pe care judeţul Suceava îl are cu regiunea germană Schwaben, dar să fie realizate evenimente cu participarea persoanelor care au trăit în Bucovina, din Germania, Austria, Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina, Israel sau Armenia, susţine Flutur care menţionează că va trebui să fie dezvoltat pelerinajul pe traseele din judeţ, dar şi să fie înfiinţate rute culturale europene.
Totodată, senatorul PDL consideră că trebuie continuată promovarea conceptelor BioLand sau Hai în Bucovina.
Gheorghe Flutur face apel la armonizarea eforturilor şi conceperea unei strategii comune care să fie asumată de clasa politică, de personalităţile vieţii culturale, de mediul academic, universitar, de mediul de afaceri şi de administraţia publică
„Mă aştept că acum, de Ziua Bucovinei, să putem pune bazele unui proiect de anvergură”, a conchis Gheorghe Flutur.
Intră acum și în grupul de