Intră acum și în grupul de
Comunicat de presă
Guvernarea Boc, anii 2010- 2011:
Regim de austeritate, pe fondul crizei economice, Guvernul Boc adoptă o serie de măsuri de austeritate „indubitabil” necesare, atât timp cât anul 2009 nu s-ar fi dovedit un adevărat jaf bugetar fără o reformă autentică.
Românii au primit măsurile de austeritate cu docilitatea caracteristică, iar Guvernul Boc a supralicitat și de data aceasta, necreând, în fond, niciun plan de criză, niciun plan pentru stimularea economică, care, mai mult decât evident, ar fi fost lesne de surmontat sau poate nu chiar lesne, dar, oricum, mult mai acceptabil, în măsura în care soluția cea mai la îndemână- fondurile europene disponibile pentru România- ar fi fost accesate. Aceste fonduri nu numai că nu au fost accesate, ci, mai mult!, au fost blocate prin întârzieri de până la 6 luni la plata cererilor de rambursare, efectele politicii iresponsabile marca Băsescu fiind și acum resimțite.
Astfel, într-o simplă trecere în revistă, conform statisticii anului 2010, accesarea banilor europeni a fost numai de 3,7%, ceea ce cred că subliniază cu prisosință capacitatea de absorbție creată de guvernarea Boc în acest sens.
În anul 2011, aceeași guvernare Boc era solicitată la o transparență mai mare în privința modului în care erau utilizați banii proveniți din încasările accizelor la produsele petroliere. Pentru că, în acel moment, dintre toate statele Uniunii Europene, România avea cea mai mare pondere a accizei în prețul benzinei și, în ciuda acestui fapt, Guvernul Boc își arăta vădita intenție de a majora accizele la produsele petroliere, începând cu anul 2012. Pe lângă accizările făcute la aceste produse, Traian Băsescu împreună cu guvernele care s-au succedat sub „domnia” sa au avut grijă să mărească de nenumărate ori prețul carburanților, în consecință, producând un efect în lanț nu pozitiv asupra întregii economii, însă, atunci, atât efectele, cât și economia îi erau pe plac și îi picau mănușă domnului președinte. Acum, îi pică greu, și nu neapărat din perspectiva cetățeanului de care sunt convins că știm cu toții unde și cât îl doare.
Niciodată nu am aflat- și poate că a venit momentul să o facem- ce s-a întâmplat cu banii proveniți din accizarea produselor petroliere pentru că este mai mult decât evident că investițiile în drumurile naționale și autostrăzi aproape că nu au existat în cei 8 ani de guvernare PDL sau, dacă au existat, s-au tradus în nume, precum Nelu Iordache și alții.
De asemenea, aducerea aminte a guvernării PDL- Boc, Traian Băsescu în speță, reîmprospătează memoria celor care cunoaștem și adevărul de dincolo de vorbe și manifestări naționaliste de o ipocrizie șocantă cu un fapt, probabil ajuns obscur în memoria colectivă a românilor, dar care este demn de menționat în acest moment.
Anume, faptul că același Guvern Boc își propunea, undeva în anul 2010, să accizeze alimentele provenite din U.E., riscând grave sancțiuni din partea Comunității Europene, încălcarea legislației comunitare și o situație economică, mult prea săracă pentru cuvintele ce ar putea caracteriza dezastrul.
Astfel, specialiștii guvernării Boc ajunseseră în acel moment la concluzia că laptele, produsele lactate, cerealele, legumele, fructele, carnea, materialele de construcții, pe scurt, produse de bază ale vieții noastre, a tuturor, pot fi introduse pe lista produselor de import accizate.
Urmările acestui gest sinistru, halucinant, ar fi dus la un dezastru economic pentru fiecare cetățean al României, punând în pericol siguranța națională. Nimeni dintre marii specialiști ai guvernării Boc nu făcuse un minimum exercițiu de bun-simț, nemaispunând profesional, să înțeleagă că produsele alimentare de orice fel din U.E. nu pot fi accizate, fără a risca un mare proces comunitar, aceste produse intrând sub incidența comerțului de piață liberă, nicidecum acelui de import. Ar fi fost o singură posibilitate ca Guvernul Boc să accizeze aceste porduse, trecându-le la catergoria unora cu care, de altfel, întreaga guvernare Boc- Băsescu este extrem de familiară, și anume, acelea de lux: blănuri, diamante, iahturi, etc.
Ba, mai mult, alături de aceste fantasmagorice jonglerii, economia românească, acea parte pe care, acum, domnul Băsescu nu uită să o menționeze în niciunul din discursurile sale înfăcărate și pline de tâlc- dezvoltarea și susținerea IMM-urilor, adică a mediului de afaceri- a mai suferit o mutație extravagantă a specialiștilor aserviți și îndrumați de Băsescu. Anume, mărirea TVA-ului la 24% la care s-au adăugat întârzierile de până la 6 luni la recuperarea acestuia. Și aici, grație președintelui, ne numărăm printre țările din fruntea clasamentului negativ la TVA.
Anul 2013:
Cu toții ne străduim de ceva vreme să întocmim un buget care, departe de a fi unul de austeritate, se dorește a fi sustenabil și viabil pentru întreaga țară.
Traian Băsescu, în buna-i manieră, ține să iasă și să ne avertizeze, subliniind că încearcă, de fapt, să creeze un canal de dialog între el și Guvern, că, în cazul în care Guvernul va acciza prețul la benzină, atunci, domnia sa nu va promulga legea bugetului de stat, având a se împotrivi, mergând chiar până la CCR cu contestarea și spunând că toate acestea sunt manifestări de mare apreciere și grijă pentru cetățeanul român care nu trebuie să fie furat de către un Guvern ce se dorește a fi democratic în viziunea domnului președinte, nu și fiind, în opinia aceluiași președinte. Apropos, domnule Băsescu, guvernele dumneavoastră au fost democratice?
În plus, domnul Băsescu ține să ne dea o altă lecție academică, aș putea spune, în privința felului în care ar putea fi crescut salariul minim, ar putea crește puterea de cumpărare, am putea folosi fondurile europene și multe alte sugestii de o înțelepciune rară.
Întrebarea este: i-au trebuit 8 ani președintelui Băsescu și câteva guverne, falimentarea economică și multă ură adunată în interiorul domniei sale pentru a ajunge la aceste perle de înțelepciune?
De ce, oare, timp de 8 ani de zile, domnul președinte nu a avut aceste revelații, extrem de clare, radicale și benefice pentru români și de ce nu le-a și implementat și a așteptat doar acest moment pentru a ne da lecții nouă și poporului despre felul în care ar trebui guvernată România și ar trebui să fim cu toții prosperi și fericiți?
Domnule Traian Băsescu, este mai bine să vă ocupați, alături de alți membri marcanți ai fostelor dumneavoastră guverne, de agricultură, decât de problemele de buget ale țării! Acest lucru vă va aduce o satisfacție de fericire deplină pentru anii de pensionare care urmează.
Senator,
Ovidiu Liviu DONȚU
Intră acum și în grupul de