Intră acum și în grupul de
Europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, cere politicienilor şi ziariştilor britanici care au avertizat că Marea Britanie va fi luată cu asalt după 1 ianuarie de „hoarde” de români, să-şi ceară scuze. Într-un comunicat de presă, eurodeputatul democrat-liberal a arătat că după mai bine de două săptămâni de la liberalizarea pieţei muncii nu a existat nicio invazie a românilor care să vină să încaseze ajutoare sociale, iar cei care au venit au contracte de muncă şi sunt vorbitori ai limbii engleze. „Oricărui român, această campanie îi aduce aminte probabil de o povestire populară, intitulată “Prostia omenească”, a marelui scriitor Ion Creangă (1837-1889). Eroul acestei povestiri se întoarce acasă şi îşi găseşte soţia şi soacra plângând şi urlând în timp ce se holbează la pătuţul copilului. Întrebate ce le-a apucat, ele răspund că micuţul va muri. De ce? Pentru că pătuţul lui se află lângă sobă, pe sobă se află un drob de sare, iar dacă pisica se va sui şi-l va răsturna, i-ar putea cădea în cap. Cu alte cuvinte, pericolul e doar în mintea lor”, a menţionat Luhan.
El subliniază că a citat această povestire pentru a arăta de cât umor şi de câtă înţelepciune este în stare poporul român, pe care unii îl dispreţuiesc într-atât încât îl asemuiesc unei adunături de “hoţi, leneşi şi cerşetori”. „Sigur că există şi astfel de oameni în România, la fel cum există şi în Marea Britanie. Indiferent de culoarea pielii lor! Dar acestea sunt excepţii. Majoritatea românilor – oricât cât de săraci ar fi consideraţi prin comparaţie cu alte naţiuni – sunt cinstiţi, mândri şi muncitori”, mai arată europarlamentarul.
Petru Luhan avertiza în luna decembrie, după o vizită la Londra, că românii din Marea Britanie sunt profund îngrijoraţi de escaladarea campaniei de discriminare din mass-media, precum şi de atacurile politicienilor britanici, venite atât dinspre partidul extremist UKIP, cât şi din partea premierului David Cameron.
El arăta atunci că, cu puţin timp înainte de ridicarea definitivă a restricţiilor pentru români, atacurile împotriva lor s-au agravat, culminând cu declaraţii politice alarmante privitoare la o posibilă invazie a muncitorilor români, ce ar urmări exclusiv obţinerea de ajutoare sociale. Luhan mai susţinea că, în realitate, aşa cum arată datele furnizate de Comisia Europeană, cei mai mulţi emigranţi din Marea Britanie vin din afara UE, iar Anglia nu este prima destinaţie aleasă de români atunci când merg la muncă în străinătate.
Intră acum și în grupul de